Ptica tetrijeb. Značilnosti in življenjski prostor ruševca

Veliko ptic tetrabcev pozna že v zgodnjem otroštvu. Ta žival je že večkrat postala glavni lik pravljic, pripovedi in otroških zgodb. V številnih delih ruševca avtorji kažejo, da so pametni, hitri, a je res tak? Rdeči tetrab je nedvomno eden najzanimivejših predstavnikov ptičjega razreda. O tem se je vredno naučiti več.

  • Izvor vrste in opis
  • Videz in lastnosti
  • Tam, kjer živi tetreb?
  • Kaj jedo tetreb?
  • Značilnosti značaja in življenjskega sloga
  • Družbena struktura in reprodukcija
  • Naravni sovražniki ruševca
  • Prebivalstvo in status vrste

Izvor vrste in opis

Rdeči tetrab je ena izmed najbolj priljubljenih ptic med ljudmi. Cenjen je zaradi svojih nežnih otroških spominov na številne pravljice, zaradi svetlega in nepozabnega videza in posebne vrednosti med lovci. Grozd se imenuje drugače: "kosach", "lešnik", "tetreb", "poljski tetreb". V latinskem jeziku ime pernate zveni kot Lyrurus tetrix. V osnovi so imena izhajala iz dveh dejavnikov: značilnega videza in vedenjskih značilnosti.

Video: Teterev

Kosach spada v red piščancev, družino fazanov. Je zelo razširjena ptica, ki najraje živi v gozdovih in gozdnih stepah. Takšno žival je povsem enostavno prepoznati. Rog ima velike postave, kratek vrat in majhno glavo. Nekateri odrasli lahko zrastejo več kot en meter v dolžino. Perje je odvisno od spola. Samci so sijoče črni s šimrom in rdečimi obrvmi, samice so rdeče rjave s črtami treh barv: siva, temno rumena, rjava (bližje črni).

Zanimivost: Iz mnogih jezikov je ime "grouse" prevedeno kot "piščanec". In to sploh ni presenetljivo. Navade te živali v veliki meri sovpadajo z navadami običajnega domačega piščanca..

Rdeči tetrabiki so različnih podvrst.

Do danes ni natančnih podatkov o njihovem številu, vendar večina znanstvenikov prepozna sedem:

  • tetrix baikalensis;
  • tetrix tetrix;
  • tetrix tschusii;
  • tetrix viridanus;
  • tetrix mongolicus;
  • tetrix britannicus;
  • tetrix ussuriensis.

Podvrste imajo različne habitate, nekatere zunanje razlike. Pri določanju podvrste se bolj upoštevajo zunanje značilnosti. Torej, glavna merila so priznana: stopnja porazdelitve belega perja med letalskim in repnim perjem, velikost "ogledala" na krilih samcev, narava vzorca na grlu živali.

Videz in lastnosti

Foto: ptica tetrabka

Teterev lahko imenujemo dokaj velik predstavnik svoje družine. Povprečna dolžina samca je oseminpetdeset centimetrov, samica je petinštirideset centimetrov. Vendar je to daleč od kapelice. V naravi so bili posamezniki najdeni veliko večji - več kot en meter v dolžino. Tudi teža ni majhna - približno 1,4 kg. Samico in samca je enostavno prepoznati. Prvič, samci so vedno večji po velikosti in teži, drugič pa se živali razlikujejo po barvi perja.

Zanimivost: Črni tetrabi so v marsičem podobni ostalim predstavnikom piščancev. Vendar obstajajo tudi presenetljive razlike. Torej so pri teh pticah metatarz, nosnice popolnoma pernati, pri večini podvrst pa so podlage prstov pernate..

Samci te vrste ptic imajo svetlejši in nepozabnejši videz. Lahko jih prepoznamo po črnem perju z zelenim ali vijoličnim odtenkom. Prav tako so značilne črne tetrabke svetlo rdeče obrvi, bel podrep in rjav trebuh. Značilna značilnost moških je prisotnost "ogledala" na letalskem perju. Je bela lisa in zaseda večino krila..

Samice se ne razlikujejo po izraznem videzu. Barva perja je rdečkasto rjava. Celotno telo ima izrazite prečne črte rjave, črne ali sive barve. Mnogi ženske tetrabke zamenjajo s samicami petelinov. Vendar pa ima samica tetrabca "zrcala" na krilih, bel spodnji del.

Moški in ženski tetrijeb imajo različne glasove. Glas samice je podoben glasu najpogostejšega piščanca. Zveni zelo podobno kot "ko-ko-ko". Samci pa dlje časa mrmrajo, razlikujejo se z glasnim, zvočnim glasom. V primeru nevarnosti samci zavpijejo "ču-iš". Vendar pogosto ne slišite tetrabka. So najbolj "zgovorni" le v tekočem obdobju..

Tam, kjer živi tetreb?

Foto: Moški tetreb

Roglji so zelo pogoste ptice. Največ takšnih ptic najdemo v Evropi in Aziji. Na teh območjih je prebivalstvo vedno nestabilno. To je posledica sprememb v krajini, razpoložljivosti primerne hrane. Če na severu in jugu Evrope tetrabci živijo v gozdnih in gozdno-stepskih območjih, potem se na zahodu in v središču raje naselijo v gozdovih, ki se nahajajo v gorah. Kljub visoki populaciji so v nekaterih delih Evrope tetrabci popolnoma izginili. To se je zgodilo zaradi podnebnih sprememb in aktivnega upravljanja ljudi.

V Aziji lahko takšne ptice najdemo v nekaterih delih Severne Koreje, Kitajske, Mongolije, Kazahstana. Ta ptica je v Rusiji zelo razširjena. Najdemo ga v skoraj vseh mestih, z redkimi izjemami. Tudi v Ukrajini živijo ločene populacije tetrabcev, ki izbirajo kraje z goščavami v bližini močvirij in tamkajšnjih velikih rek. Takšnih ptic ne boste našli na Sahalinu, Krimu in Kamčatki..

Zanimivost: Grouse je rezidenčna ptica. Vendar včasih izvajajo množične selitve. Velike jate ptic se selijo hkrati, običajno ne zelo daleč od prvotnega habitata. Takšne množične selitve so povezane le s pomanjkanjem hrane..

Pri izbiri bivališča črni tetrijeb vodi več dejavnikov: razpoložljivost zadostne količine hrane, primerno podnebje. Idealno so primerni za zmerno podnebje in območja, kjer se gozdovi nahajajo ob odprtih prostorih. Jate živali raje živijo v gozdovih, gozdovih, gorah, v dolinah velikih rek ali nedaleč od kmetijskih zemljišč, kjer lahko vedno najdete kaj, od česar lahko zaslužite. Te ptice se izogibajo temnim gozdom in iščejo kraje, kjer v velikem številu rastejo breze..

Zdaj veste, kje živi tetreb. Poglejmo, kaj bo jedel.

Kaj jedo tetreb?

Foto: tetreb v Rusiji

Večina prehrane tetrabcev je rastlinska hrana. Raznolikost ptičjih menijev se razlikuje le spomladi, poleti, ko je zunaj veliko svežih jagod, sadja in rastlin.

V topli sezoni prehrana vključuje:

  • semena dreves, zelišč, rastlin;
  • socvetja, cvetovi in ​​popki;
  • listi nekaterih grmičastih, zelnatih rastlin;
  • sveže jagode: brusnice, borovnice, borovnice, brusnice;
  • žitni pridelki: pšenica, proso.

Uživanje zrn pšenice, prosa, ruševca škoduje kmetijskim zemljiščem in zelenjavnim vrtovom. Vendar teh živali ni mogoče imenovati veliki škodljivci. Roglji redko jedo zrna, raje kot jagode, listje in druga živila. Pozimi je prehrana teh ptic bolj pičla. Ne letijo v tople države, zato so hrano prisiljeni iskati pod debelino snega, med drevesi. Pozimi tetrebi jedo popke, poganjke, drevesne mačke. Obožujejo brezo, vrbo, trepetliko, jelšo. Prehrana mora vsebovati brinove jagode, borove storžke.

Zanimivost: Za izboljšanje kakovosti prebave odrasli med obroki pogoltnejo majhne kamne. Pomagajo hrani, da se bolje zmelje v želodcu, olajšajo proces prebave.

Prehrana potomcev tetrijeba je bistveno drugačna. V prvih dneh svojega življenja mladi piščanci potrebujejo hrano, bogato z beljakovinami. Iz tega razloga živalska hrana prevladuje v njihovi vsakdanji prehrani. Piščanci jedo cikade, stenice, pajke, komarje, gosenice in razne druge žuželke, ki jim jih prinesejo starši. Po zorenju se potreba po živalski hrani pri tetrabcih postopoma zmanjšuje in nato popolnoma izgine..

Značilnosti značaja in življenjskega sloga

Foto: tetreb v gozdu

Rdeče tetrabke lahko varno imenujemo sedeče ptice. Živijo na istem ozemlju in izbirajo regije z zmernim podnebjem. Vendar te ptice redko, vendar obstajajo trenutki množičnega preseljevanja. Niso redni. Namesto tega gre za prisilno preselitev. Glavni razlog za takšne migracije je pomanjkanje hrane..

V pustih letih ali ko se podnebje spremeni, ptice preprosto nimajo dovolj hrane. Nato se v celih jatah preselijo na drugo mesto, kjer takšnega pomanjkanja ni. Dokaj redko je, da je vzrok množičnih migracij nihanje števila živali. Populacija takih ptic se včasih močno poveča. To se običajno zgodi enkrat na pet do deset let..

Zanimivost: Tetereva se je zelo zanimivo rešiti pred mrazom v zimski sezoni. To so edine ptice, ki za ogrevanje uporabljajo snežne "komore". Sami si izkopljejo majhne luknje, kjer se med hladnim vremenom in sneženjem skrijejo. Ptice gredo ven samo iskat hrano.

Tetrijeb živi v goščavi, gozdovih, gorah, nedaleč od vodnega vira. Živijo v jatah. Z velikim številom ptic je kraj njihovega naselja enostavno najti z glasnim mrmranjem. Rdeči tetrabci pogosto oddajajo zvoke, zlasti v času parjenja. Samo samci glasno zamrmrajo, samice pa le občasno podpirajo pesem. Te ptice so v svojem življenjskem slogu pretežno kopenske. Ptice se vzpenjajo na drevesa samo zato, da iščejo hrano: jagode, liste, popke, storže. Noč ruševca preživi samo na zemlji.

Zanimivost: Grouse so kljub svoji veliki postavi in ​​veliki podobnosti z domačimi piščanci odlični "letaki". Te ptice se zlahka dvignejo v zrak s katere koli površine. Vendar pa tetrebi zelo hrupno priletijo s tal in skoraj neopazno z dreves..

Družbena struktura in reprodukcija

Foto: Par tetrabcev

Začetek sezone parjenja za tetrabke je težko zamuditi. V svojem vedenju se korenito spremenijo z nastopom prve vročine. Spomladi tetrabci vodijo aktiven življenjski slog, pogosto in glasno pojejo. To obdobje se imenuje začetek toka. Običajno pride v mesecu marcu. Natančnega števila ni mogoče imenovati, ker imajo različne regije habitata ruševca svoje klimatske in geografske značilnosti..

Proces razmnoževanja teh živali je mogoče predstaviti v fazah:

  • aktivni tok. S prihodom pomladi se moški tetrabci v velikem številu zbirajo na robovih gozda, kjer aktivno komunicirajo med seboj. Na enem mestu se lahko zbere do petnajst posameznikov. Aktivno puščanje traja približno dva tedna. V tem primeru se lahko samci med seboj spopadejo in celo spopadejo;
  • oploditev samice. Po samcih pridejo tudi samice na mesto parjenja. Tam si lahko izberejo partnerja. Nato se ptice parijo, samci pa zapustijo samice, ker potem niso potrebne;
  • oprema za gnezdo. Samice gnezdijo na tleh, nedaleč od mesta parjenja. Gnezdo ruševca je majhna luknja, kjer samice odlagajo različne vejice, travo, listje, perje. Običajno je gnezdo zgrajeno v travnikih, koprivah;
  • polaganje in inkubiranje jajc. Jajca nesijo samice v mesecu maju. Črni tetrabci so precej rodovitni. Samica lahko naenkrat odloži do trinajst jajčec. Jajca so svetlo puhasto obarvana z pikami. samica inkubira jajčeca približno petindvajset dni;
  • skrb za piščance. Samica tudi sama skrbi za potomce. Piščanci so približno deset dni pod nadzorom matere. Svoje potomce varuje pred plenilci in drugimi nevarnostmi. Piščanci jedo po možnosti živalsko hrano: različne ličinke, majhne žuželke, gosenice.

Naravni sovražniki ruševca

Najbolj nevarno obdobje v življenju tetrabcev je prvih deset dni po rojstvu. V tem obdobju piščanci pogosto postanejo plen plenilcev. Napadajo jih lisice, divji prašiči, kune. Ti plenilci lahko jedo ne le piščance, ampak tudi odrasle. Lisice so še posebej nevarne za odrasle črne peteline. Te živali lahko zaradi ostrega vonja najdejo ptice tudi pod snegom..

Mnogo članov družine lasic lahko imenujemo tudi sovražniki. Sable so goreč lovec na črne ruše. Napadajo tako odrasle kot mladoletnike. Veliki pernati plenilci prav tako niso naklonjeni pogostitvi s tetrabci. Jastrebi so zanje najbolj nevarni. Ta plenilec lovi tetrabke skozi vse leto..

Kljub prisotnosti velikega števila plenilcev, ki napadajo tetrabke, ti ne vplivajo bistveno na njihovo populacijo. Ljudje sami v večji meri vplivajo na upad števila živali. Človek je nevaren naravni sovražnik za tetrabke. Nekontrolirana gospodarska dejavnost, krčenje gozdov, lov - vse to vodi do zmanjšanja skupnega števila ptic. V nekaterih državah so takšni dejavniki pticam izginili iz naravnega habitata..

Prebivalstvo in status vrste

Foto: ptica tetrabka

Različni dejavniki negativno vplivajo na populacijo ruševca:

  • aktivne kmetijske dejavnosti;
  • krčenje gozdov;
  • napad plenilcev;
  • nenadzorovan lov;
  • slabe vremenske razmere pozimi.

Kljub temu je populacija ruševca trenutno precej velika. So plodni in razširjeni v svojem naravnem okolju. To je tisto, kar tem pticam omogoča, da ohranijo optimalno število in stabilno populacijo na splošno. Trenutno je tetrabcem dodeljen status "najmanjše skrbi". To pomeni, da živalim v prihodnjih letih ne bo grozila izumrtje..

Na splošno ugodne razmere so nekatere vrste teh ptic v nevarnosti. Zlasti govorimo o kavkaški tetrabki. Njegov položaj je blizu ranljivega. Na število te vrste izjemno negativno vplivata dva dejavnika: paša goveda, nenadzorovan krivolov. Ogromno število kavkaških tetrabcev propade zaradi lovcev in tačk psov, ki pomagajo pasti govedo. Ta položaj je prisilil k uporabi nekaterih ukrepov za zaščito te živali. Danes so kavkaški tetrabci zaščiteni na ozemlju številnih velikih rezervatov..

Rdeči tetrab je precej velik predstavnik piščančje družine, najdragocenejši plen lovcev, najljubši junak iz otroških pravljic. Te ptice imajo svetel, lep videz, dobro letijo, imajo zelo zanimiv življenjski slog, veliko prebivalstva na ozemlju njihovega naravnega habitata. Vendar pa se zaradi vpliva negativnih dejavnikov število nekaterih vrst črnih tetrabljev postopoma zmanjšuje. Iz tega razloga te živali potrebujejo pozornost ljudi..

Ptica tetrijeb: kje živi in ​​kaj je

Rdeči tetrab pripada družini fazan in je dokaj pogosta ptica. Najpogosteje je te predstavnike ptic mogoče videti blizu gozdnega roba ali v dolini precej velike reke, kjer živijo. Največ tetovirov je opaziti v Rusiji, srečate jih lahko tudi v evroazijskem pasu, kjer se nahajajo stepe.

  • Zunanje značilnosti
  • Značaj
  • Življenjski slog
  • Kje so pogoste
  • Kaj jedo tetreb
  • Grožnje

Zunanje značilnosti

Roglji so zelo lepi in precej masivni. Glava je glede na njihovo telo zelo majhna, kljun pa zelo kratek. Dimenzije ptic so naslednje:

  • Teža samcev se giblje od kilograma do enega in pol.
  • Njihova dolžina telesa lahko doseže šestdeset centimetrov.
  • Masa samic ruševca se giblje od sedemsto gramov do kilograma.
  • Dolžina le redko preseže petinštirideset centimetrov.

Pri tetrijebih opazimo izrazit spolni dimorfizem. To pomeni, da se anatomska zgradba samic in samcev ptic razlikuje, ne da bi upoštevali razlike v strukturi genitalij..

Imajo naslednje zunanje značilnosti:

  • Barva samcev je precej svetla. Glavna barva perja, ki je treba opozoriti, da na svetlobi zelo lepo sije, je črna. Na glavi, vratu, golši, pa tudi v spodnjem delu hrbta je zelen, ponekod pa vijoličen odtenek. Zadnji del trebuha se po barvi razlikuje od sprednjega: ni tako mavričen, ampak bolj rjavkast. Repno perje ima bele vrhove in je razporejeno v nenavadno obliko, ki je bolj podobna liri kot pahljači. Belo perje repa v nasprotju s črnim repom izstopa.
  • Samice nimajo tako izrazite barve kot moški, vendar so tudi zelo privlačne. Njihov trup je pester. Njihovo perje, katerega glavna barva je rdeča z primesjo rjave barve, ima sive, temno rjave, temno rumene in rjave barve. Videz samice ruskega tetrapa je zelo podoben videzu samice petelina, vendar jih je mogoče ločiti zaradi zareze na repu, značilne za tetrabca, in belih madežev na perutih kril.
  • Treba je opozoriti, da se nezrele in še vedno zelo mlade ptice, tako samci kot samice, med seboj sploh ne razlikujejo. Oba spola imata enako pestro perje z belimi črtami in oznakami na sebi.

Značilnost ruševca je njihov zvon glas, ki ima določene razlike pri samicah in moških. Zvoki, ki jih oddajajo samice tetrabcev, so podobni piščančjim klapanjem in so ostrejši in hitrejši kot moški. Zamomljanje samcev je neprekinjeno in v primeru bližajoče se nevarnosti se zvočni kriki spremenijo v gluhe in opozorilne.

Značaj

Črni tetrabci svoj čas raje preživijo na tleh, vendar pa morajo ptice v posebej hladnem vremenu živeti na drevesih. Tam dobijo tudi hrano. Način vzleta in premikanja je zelo podoben piščančjemu. Teterini zelo dobro tečejo, vendar so njihovi koraki nekoliko krajši od perutnine, ki se navadi premika bolj razburljivo.

Zanimivo je, da se ptice kljub precej veliki teži dokaj mirno in brez težav gibljejo po vejah dreves, ki so lahko zelo tanke. Tudi dimenzije tetrabca nikakor ne ovirajo njegovega gladkega leta, ki je lahko ne le hiter, ampak tudi dolg. Če je treba, preletijo več deset kilometrov in to brez postankov..

Ujeti tetrapeka ni tako enostavno: ptice imajo močan sluh in vid, v nevarnosti pa takoj odletijo na varno razdaljo ali odletijo na visoko drevo.

Ptice kažejo svojo aktivnost bodisi zgodaj zjutraj, med sončnim vzhodom ali zvečer. V primeru, da temperatura pade zelo nizko, ptice poiščejo zavetje pod snegom, kjer se lahko ogrejejo. Da ne bi zapravljali toplote, se tetreb hrani le enkrat na dan ob hudi zmrzali..

Življenjski slog

Rdeči tetrabiki niso vajeni biti sami, zato se zadržujejo v sorazmerno majhnih skupinah, vendar so raziskovalci našli takšne jate, v katerih je bilo več kot dvesto posameznikov. Te skupine pogosto sestavljajo samice in samci v enakem razmerju, obstajajo pa tudi primeri, ko v jati opazujejo samo samce ali samice. A slednje je izjemno redko..

Najljubše drevo črne ruše je breza, ker so njeni brsti vključeni v dnevno prehrano ptice. Večino dneva preživijo na njih, ptice pa se po nastopu teme in opaznem ohladitvi skrijejo pod sneg, kjer tvorijo posebne rove za udobno bivanje. V posebej hladnih dneh se ptice lahko zadržijo v njih triindvajset ur in izstopijo le za zelo hiter obrok..

Presenetljivo je, da so tetrabci vedno na preži in jih ne boste presenetili. Zahvaljujoč odličnemu sluhu opazijo vsako šumenje, pa naj gre za gibanje lisice po snegu ali približevanje človeka. Ko ptice zaznajo nevarnost, s svojimi velikimi telesi takoj prebodejo stene predora in takoj odletijo na visoko drevo.

Kje so pogoste

Kot smo že omenili, večino posameznikov najdemo v gozdno-stepskih delih Evrope in Azije. Če rečem manj nejasno, so območja črne ruše naslednje:

  • Alpske gore;
  • Britanski otoki;
  • Korejski polotok;
  • Ozemlje Ussuriysk;
  • Kitajska;
  • Kazahstan;
  • Srednja Azija;
  • Mongolija.

Ponekod tetrabci ne živijo v gozdovih in stepah, temveč na bolj gorskem terenu. To je razloženo s stalnimi spremembami podnebnih razmer, pa tudi z aktivno kmetijsko človeško dejavnostjo. Na primer, v alpskih gorah ptice najdemo nič nižje kot na višini tisoč metrov in pol, kljub temu da je bilo pred nekaj desetletji ozemlje, na katerem so živeli, veliko večje.

Na žalost, širša je aktivnost ljudi, manj ptic ostane na ozemlju, ki smo ga razvili. Izjemen primer je njihovo skoraj popolno izginotje na vzhodu Sudetov..

Tudi posamezniki tetrabcev v veliko manjših količinah, vendar jih je še vedno mogoče najti na naslednjih območjih:

  • V Belgiji;
  • Na Nizozemskem;
  • V severnem delu Nemčije;
  • Na Danskem;
  • V Veliki Britaniji;
  • Škotska;
  • Skandinavija.

Najljubši kraji za tetrabke so kraji, kjer se uspešno kombinirajo tako visoka vegetacija kot majhni grmi, v bližini pa se nahajajo območja brez dreves. V dolinah velikih rek in v bližini močvirij najpogosteje opazimo veliko število posameznikov. Ptice tetrabke se izogibajo gostim in temnim gozdom.

Ti predstavniki ptic lahko vodijo dva načina življenja: tako sedeči kot nomadski. Iz neznanega razloga so naravoslovci v določenih letih opazili aktivno gibanje večine prebivalstva. Morda je to posledica dejstva, da se število ptic opazno povečuje in se na ozemlju ne morejo več razumeti v tako velikih skupinah. Sezonsko potovanje med tetrabki ni pogosto in ptice zapustijo domove le v primeru posebne potrebe.

Kaj jedo tetreb

Prehrana ptic je zelo raznolika, vendar je večina sestavljena iz rastlinske hrane. Nekatere rastline črni tetrabci uživajo v določenih obdobjih leta, ko je treba dopolniti nekatere snovi.

Konoplja, breza, macesen, jelša - vse to jedo tetrijeb spomladi, ko jim akutno primanjkuje beljakovin. Jesen je seveda čas za različne jagode: borovnice, borovnice in brusnice. Če skupina živi blizu polja, kjer je sadje žitnih pridelkov, potem ptice poskušajo tam pogostiti, raje pšenico kot druga žita..

Pozimi, ko skoraj ni mogoče najti ničesar, morajo ptice jesti brezove mačke, odtrgati mehko lubje dreves, če je mogoče, so tu smrekove iglice, macesnov in brinove jagode.

Piščanci morajo v svojo prehrano vključiti več rastlinske hrane kot odrasli. S starostjo pa se njihove potrebe po žuželkah in nevretenčarjih opazno zmanjšujejo..

Grožnje

Rdeči tetrabi imajo seveda številne lastnosti, ki jim pomagajo preživeti v težkih razmerah, vendar pogosto postanejo žrtve različnih plenilcev, med katerimi so divji prašiči, lisice, jastrebi in kune..

Zgoraj omenjeni predstavniki družine canid povohajo ptice, ki se skrivajo pod snegom, in jih takoj napadejo, prebijejo se skozi tanko steno predora. Lisice s saboli lovijo tudi majhne piščance. Jastrebi pa iz plena izsledijo svoj plen in s hitrostjo strele hitijo po njem..

Kljub temu, da se je v skladu s študijo vpliv plenilcev na tetrabke izrazito povečal in povzroča nekatere spremembe v življenju teh ptic, to ni glavni razlog za upad populacije. Pri tem imata vlogo še dva dejavnika, od katerih je prvi človekova dejavnost.

Na njihovo število opazno ne vpliva le nenadzorovan lov na ruševca, temveč tudi človeška gospodarska dejavnost. Bolj ko se ljudje razvijejo ozemelj, več težav se pojavlja pri tetrebih in dejansko pri vseh drugih živalih. Ljudje sekajo gozdove, postavljajo stebre z daljnovodi, od katerih v stiku letno umre več kot petindvajset tisoč ptic. Tudi turizem negativno vpliva na naravo.

Spremembe podnebnih razmer prispevajo tudi k upadanju populacije tetrabcev. Zime so včasih zelo ostre, včasih pa se toplo vreme aktivno izmenjuje s hladnim vremenom. To vodi do nastanka majhne, ​​a še vedno močno vplivajoče na življenje lešnikov na ledu.

Kaj jedo tetreb

Rdeči tetrab velja za gozdno stepsko in gozdno ptico. Živi na jasah, gozdnih robovih in gričih, poraščenih z grmovjem. Kaj je jedač tetreb? Ta ptica se rada hrani z mladimi brsti aspen, jelše in breze ter jagodami. Habitat zajema neoarktična in paleoarktična ozemlja.

Opis ptic

Grouse je precej velika ptica z masivno in gosto konstitucijo, kratkim vratom in majhno glavo. Po teži je več kot 6 kg. V dolžino lahko njegovo telo doseže več kot meter. Razlika med tetrabcem in drugimi piščanci je pernati metatarzus in nosnice. Poleg tega imajo številni grouse pernate prste. Okoli oči je goli obroč z rdečo maščobno obarvanostjo.

Kljun ruševca je kratek, na vrhu izbočen in v spodnjem delu debel. Širina kljuna je po velikosti večja od višine. Nosnice so skrite pod majhnim perjem. Rdeči tetrab ima kratka zaobljena krila. Rep ima okrnjeno obliko, izrezan. Noge so prekrite z perjem. Sprednje prste združuje membrana na nogah. Zadnji prst je visok in ima pernati tarzus. Dimorfizem je značilen za te ptice. To pomeni, da je barva perja samic in samcev drugačna. Samice imajo več maskirne in ne pisane obarvanosti..

Sorte tetrabcev

Danes družina ruševcev vključuje 17 vrst, združenih v 8 rodov. Vključujejo:

  1. Teterec navadni, Severtsova, ovratnik.
  2. Žajbelj ruševec, navaden.
  3. Modri ​​tetreb.
  4. Kanadski in ruski tetrab.
  5. Črni tetrab, kavkaški.
  6. Kamen, navaden.
  7. Koničasti, travnik.

Tam, kjer živi tetreb

Ta ptica naseljuje gozdna in gozdno-stepska območja Evrope in Azije, od vzhodnih predelov Pirenejev do vzhodne Mandžurije. Ogledati si ga je mogoče v Mongoliji in na Škotskem. Habitati te ptice so naslednji:

  1. Neoarktično območje - kavkaški, navadni, kamniti, sibirski tetrab, lešnik, jerebica.
  2. Palearktično območje - kosach, navadni, kamniti, kavkaški tetrab.

Neoarktična regija vključuje države starega in novega sveta, ki se nahajajo v zmernem podnebnem pasu: Evropa, Azija, Severna Amerika. Na ozemlju Rusije živi osem vrst ruševca: tundra in ptarmigan, kosač, kavkaški, navadni, kamniti, lešnikov, sibirski tetrab.

V času gnezdenja ta ptica ne mara gostih gozdnih goščav z visokimi drevesi. Pobira trepetinske gozdove, lipove nasade, nedaleč od jas in požganih površin, brezove gozdove, pomešane s polji žitnih rastlin, majhne gozdove, gozdne robove, kjer so suha mesta in jagodičevje.

Kaj jedo tetreb

Če upoštevamo prehrano tetrabca in določimo, kaj jedi tetreb, je njegova hrana najpogosteje rastlinska. Jedo živalsko hrano, ko so piščanci. S starostjo pa se navadijo na krmo za živali. Poleti in spomladi najdemo najrazličnejše jedi v črni ruševci. V teh obdobjih porabijo veliko listov trave in grmovnic, popkov, cvetov, semen. Izmenjujejo se glede na geografsko lego regije prebivališča..

Ko jagode dozorijo v gozdu, za krmo uporabljajo borovnice, borovnice in brusnice. Jeseni majhne jate ptic dvakrat na dan obiščejo žitna polja. V zimskem mrazu črni tetreb kljuva predvsem na poganjkih rastlin, brstih breze, jelše, vrbe, trepetlike. Poleg tega jedo borovce in brinove jagode. Mladi piščanci v zgodnjem življenjskem obdobju potrebujejo le živalsko hrano in se pogostijo z različnimi žuželkami, hrošči, gosenicami, mravljami, stenicami, pajki, cikadami, komarji in muhami. Piščanci hitro rastejo na beljakovinski krmi.

V prebavnem sistemu odraslih črnih petelinov morajo biti kamenčki, ki pomagajo prebaviti hrano, jo zmeljejo.

Grozljive črnine

Velike spremembe v vedenju teh ptic se pojavijo takoj z začetkom zgodnje pomladi. Roglji so bolj živahni in aktivni. To predpostavlja, da se bo tok kmalu začel. Poteka vsako leto ob različnih dneh marca, odvisno od lokacije regije prebivališča. Za trenutno mesto ptice izberejo stepska območja, ki so lahko več kilometrov oddaljena od gozda, pa tudi jase in jase, gozdne robove, hribe na travnikih z grmičevjem.

Običajno se ti kraji ne spreminjajo in ostajajo nespremenjeni. Zato lovci hitro najdejo plen po metodi zasede. Stari samci so prvi, ki pridejo na tok. Čez nekaj časa se pridružijo mlade živali. Od lani močnejše ptice sodelujejo v lekciji skupaj z odraslimi. Šibki tetrabci stojijo ob strani in sedijo na obrobju.

Grouseov tok je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu so ptice na drevesih in tam gugujejo. Je kot šumenje, slišano več kilometrov. Ugasne glasove drugih ptic. V drugem delu toka, ki se imenuje chuffing, tetrabci pomembno hodijo po tleh, vržejo glavo nazaj, napihnejo vrat in razširijo rep.

V tem času med samci nastanejo siloviti boji, v katerih so videti kot navadni domači petelini, in si zadajajo boleče udarce. Moški, ki je zapustil bojišče, izgubi. Število samcev, zbranih na toku, pogosto doseže nekaj sto ptic, kjer živijo številni tetrabci. Samice na govornici gredo do roba trate in čakajo na zmagovalce. Potem pridejo tja šele ob sončnem vzhodu in zahodu.

Gnezdenje tetrabcev

Ptice urejajo gnezda v bližini krajev, kjer rastejo gozdne jagode: jagode, borovnice, borovnice. Z njimi se hranijo mladi piščanci. Kraji za polaganje jajčec ruševja so izbrani na območjih, zaprtih z grmovjem. Zunaj je gnezdo ruševca videti kot majhna luknja v zemlji, prekrita z mahom, perjem, vejami in listi. Gnezdo je lahko do 6 cm globoko in do 22 cm v premeru.

V polni sklopci jajc lahko štejete do 14 jajc, v povprečju pa gre za približno 8 jajčec oker barve s temno rjavimi lisami. Število odloženih jajčec je odvisno od tega, kako plodno je bilo leto. Če je jajc malo, potem premalo krme. Inkubacija se začne takoj po odložitvi vseh jajčec.

V južnih regijah se ta čas začne v začetku maja, na severu pa konec maja ali v začetku junija. Posebnost je, da stare samice gnezdijo prej kot mlade ptice. Če je sklopka jajc uničena, bodo imeli čas, da položijo drugo sklopko. Zato se čas inkubacije potomcev pri tetrebih s časom znatno podaljša in ni označen z natančnimi mejami..

Teterev

Podobni članki

Ara papiga

Latinsko ime:Lyrurus tetrix
Angleško ime:Črni tetrab
Kraljevina:Živali
Tip:Hordati
Razred:Ptice
Odred:Piščanci
Družina:Grouse
Rod:Teterev
Dolžina telesa:40–55 cm
Dolžina krila:določeno
Razpon kril:65-80 cm
Utež:900-1800 g
  • 1 Opis ptice
    • 1.1 Perje
      • 1.1.1 Moško perje
      • 1.1.2 Žensko perje
  • 2 Kaj jedo
    • 2.1 Prehrana v obdobju gnezdenja
    • 2.2 Obroki poleti in jeseni
    • 2.3 Obroki pozimi
    • 2.4 Hranjenje piščancev
  • 3 Porazdelitev
    • 3.1 Razpon
    • 3.2 Habitati
    • 3.3 Letalski prevoz
  • 4 Pogosti tipi
    • 4.1 Kavkaški črnec (Lyrurus mlokosiewiczi)
  • 5 Moški in ženske: glavne razlike
  • 6 Razmnoževanje
    • 6.1 Vtičnica
    • 6.2 Sklop jajc
    • 6.3 Piščanci
  • 7 Glas
  • 8 Zanimiva dejstva

Opis ptic

Grouse je precej velika ptica z majhno glavo in kratkim kljunom. Samci so po velikosti večji od samic, njihova dolžina telesa je od 49 do 58 cm, njihova teža je od 1 do 1,4 kg, samice pa dosežejo od 40 do 45 cm in njihova teža je 0,7-1 kg..

Perje

V barvi perja ruševca je izrazit tudi spolni dimorfizem.

Perje samca

Moški ima briljantno črno perje z vijoličnim ali zelenim sijajem v glavi, vratu, golši in križu, svetlo rdeče obrvi. Trebušček zadaj rjav s svetlimi vrhovi perja; spodnji del je bel. Primarna letalska peresa so temno rjave barve, z "ogledali" - belimi pikami na spodnji polovici od 1 do 5 peres. "Ogledala" so še bolj izrazita na sekundarnem letalskem perju. Repno perje je črno z vijoličnim sijajem na vrhovih; skrajno repno perje je upognjeno ob straneh, zato je rep ruševje v obliki lire.

Perje samice

Samica je pestra, rdeče-rjave barve s prečnimi črtami sive, temno-rumene in črno-rjave barve. Navzven spominja na samca petelina, razlikuje pa se v belih "ogledalih" na krilih in majhni zarezi na repu. Spodnji del je bel. Mlade ptice so pestrasto pernate, njihova barva je sestavljena iz prog in črno-rjave, rumeno-rjave in bele barve.

Kaj poje

Tetrijeb se hrani predvsem z rastlinsko hrano.

Hrana v obdobju gnezdenja

V obdobju gnezdenja, ko je prisotnost beljakovinske hrane v prehrani pomembna, ptice zbirajo socvetja bombažne trave, brstove brsti, brsti macesna in jelše, grmičevje in grmičevje, na primer močvirski ognjič in maslenice.

Obroki poleti in jeseni

Poleti in jeseni črni tetrab z veseljem uživa jagodičevje (borovnice, brusnice, borovnice, brusnice), liste detelje, trepetlike, manšete, borovnice, socvetja sokolov, češnjeve plodove. Če se v bližini gojijo žitne poljščine, se tetrabi hranijo na poljih, jedo zrna pšenice in prosa.

Obroki pozimi

Pozimi je prehrana črne ruše sestavljena iz poganjkov, popkov in uhanov breze, če raste malo, pa se ptica hrani tudi z deli drugih rastlin, na primer smrekovimi iglicami, iglicami in brinovimi jagodami, macesnovimi poganjki, mladimi borovimi storžki, vrbovimi in jelšinimi brsti.

Hranjenje piščancev

Po rojstvu se piščanci prehranjujejo predvsem z živalsko hrano: žuželkami in drugimi nevretenčarji, vendar postopoma prehajajo na rastlinsko hrano, ki je znana odraslim.

Porazdelitev

Območje

Življenjski prostor tetrabov vključuje gozdna, gozdno-stepska in stepska območja Evrope in Azije, od Alp in Britanskega otočja na zahodu do Usurijskega ozemlja in Korejskega polotoka na vzhodu.

Habitat

Na zahodu in v središču Evrope živijo tetrabci v gozdovih gorskega terena na nadmorski višini od 1400 do 1800 m, čeprav je bil njihov obseg prej precej širši. Običajno se tetrab raje naseli tam, kjer so gozdne ali grmovne gošče kombinirane z odprtim terenom, na primer v gozdovih, ruševinah, gozdovih, rečnih dolinah, ob robovih močvirij, travnikov in kmetijskih zemljišč. Najpogosteje rebec izbere kraje, kjer rastejo breze.

Let

Grouse je rezidenčna ali nomadska ptica. Njegova sezonska gibanja so nepravilna in so običajno povezana s pomanjkanjem hrane pozimi in s spremembami v številu prebivalstva..

Pogosti tipi

Kavkaški tetrab (Lyrurus mlokosiewiczi)

Navzven je ptica videti kot navadni tetrab, vendar se od nje razlikuje po majhnosti in obliki repa.

Dolžina telesa samca je od 50 do 55 cm, teža približno 1,1 kg, perje je mat žametno črno, na krilih ni "ogledala", obrvi so rdeče, rep je v obliki lire, vilice. Dolžina telesa samice je od 37 do 42 cm, teža približno 0,95 kg, perje je pestro, rdeče-rjavo s temnimi črtami.

Vrsta je endemična za Kavkaz v Rusiji, Azerbajdžanu, Armeniji, Gruziji, Turčiji. Ptica je sedeča. Živi na nadmorski višini do 3300 m, gnezdi nekoliko nižje. Naseljuje grmičevje grmičevje rododendrona in šipka, pa tudi v majhnih nasadih, poraščenih s podmerno brezo in brinem.

Moški in ženske: glavne razlike

Prva manifestacija spolnega dimorfizma tetrapa je večja velikost samic v primerjavi z moškimi. Poleg tega je moško perje črno z vijoličnim ali zelenim sijajem, obrvi so živo rdeče. Trebušček je rjavkast, spodnji del je bel. In pri samici je perje pestro, rdeče-rjavo s prečnimi črtami sive, temno rumene in črno-rjave barve.

Razmnoževanje

Rdeči tetrab je poligamna ptica. Na začetku pomladi se samci zbirajo na »tokovih«, odprtih mestih med gozdom in se »tokajo«, to pomeni, da se animirano obnašajo, mrmrajo, kričijo in lovijo drug drugega. Običajno je na lek 10 do 15 samcev. Aktivno puščanje traja približno dva tedna. Vsak moški ima svoje območje za parjenje na tleh; le redko plezajo po drevesih. Med seboj se moški pogosto obnašajo precej agresivno, se spopadajo in odganjajo samice. Po samcih pridejo samice na govornico in izberejo partnerja.

Po parjenju samci ne sodelujejo pri gradnji gnezda, pri inkubaciji jajčec ali pri vzreji potomcev..

Gnezdo

Samica opremi gnezdo ob trenutni ribi. To je vdolbina v tleh, obložena z lansko travo, listjem, vejicami in perjem. Gnezdo leži na robu gozda, pod brezami, brinami, v goščavi kopriv.

Sklop jajc

Samica odlaga jajca sredi maja, prvi piščanci pa se skotijo ​​približno mesec dni kasneje. Ena sklopka vsebuje od 5 do 13 (ponavadi 7-9) svetlobnih jajčec z rjavimi ali rjavimi pikami. Inkubacijsko obdobje približno 25 dni.

Piščanci

Piščanci se skotijo ​​v debelem puhu in po nekaj urah zapustijo gnezdo in sledijo samici. Prvih 10 dni življenja za dojenčke je najbolj nevarno. V tem obdobju jih samica neprestano opazuje, posluša tuje zvoke in ga, ko se plenilec približa, poskuša odpeljati na stran. Za to se samica pretvarja, da je "ranjena", teče, širi krila, skače in glasno klokota. Ko zaslišijo zaskrbljeni krik matere, se piščanci razpršijo in tiho počakajo na nevarnost. V 10 dneh se žeglji že lahko prevrnejo, pri starosti 1 meseca pa postanejo na krilu.

Ves ta čas samci moltajo, se skrivajo in se obnašajo izjemno previdno.

Glasujte

Samice tetrabcev s hitrimi in zapeljivimi zvoki "ko-ko" na koncu ptice iztegnejo. Samci glasno mrmrajo in ko se približa nevarnost, dolgo oddajajo dolgočasen zvok "čuu-iš".

Glasno pesem samcev je mogoče slišati le v času parjenja, v drugi polovici marca in v aprilu. Toda med poletno molto, ki se pojavi julija, je tetrijeb običajno tiho.

Zanimiva dejstva

  • Rogovi se pogosto pojavljajo na znamkah različnih držav. Kavkaški tetrijeb je upodobljen na srebrniku, ki ga je Banka Rusije izdala 24. oktobra 1995.
  • V Rusiji in skandinavskih državah je tetreb ena izmed najbolj priljubljenih ptic za lov na divjad, število odstreljenih trupel pa je večje le pri pikicah in lešnikih. V začetku devetdesetih let so v Rusiji letno odstrelili približno 120.000 teh ptic..