E216 konzervans (propilparaben)

Ime: E216, propilparaben
Druga imena: E216, E-216 (propilparaben)
Skupina: aditiv za živila
Tip: konzervans
Vpliv na telo: rakotvorno, nevarno
Prepovedano v državah: Ukrajina, Rusija, Kazahstan, Bolgarija, Avstralija. Češka, Slovenija
Odobreno v državah: nekatere države EU

Opis e216 (propilparaben)

Aditiv za živila e216 ali propilparaben (propilparaben) se nanaša na konzervanse za živila umetnega izvora. Konzervans e216 nastane z mešanjem propanola (propilni alkohol) in para-hidroksibenzojske kisline. Kot rezultat tega mešanja pride do reakcije, po kateri nastanejo estri. Kemiki tej reakciji pravijo esterifikacija (mešanje kislin in alkoholov). Na videz je e216 bel prah (včasih s sivkastim odtenkom), ki se začne topiti pri temperaturi 97 ° C.

Konzervans za hrano e216 se dobro raztopi v alkoholu, propilenglikolu, vendar je v vodi praktično netopen. Propilparaben (e216) je prisoten v več rastlinskih vrstah in pri nekaterih žuželkah, vendar se njegov sintetični analog kljub temu uporablja v živilski industriji. V bistvu je proizvodnja umetnega konzervansa e216 v primerjavi z naravnim povezana z nizko ceno in preprosto proizvodno tehnologijo. Prehransko dopolnilo e216 aktivno zavira rast plesni, glivic, bakterij. Glavni namen živilske industrije je konzervans.

Uporaba e 216 (propilparaben)

Konzervans e216 se najpogosteje uporablja pri proizvodnji čokolade, sladkarij, različnih paštet, instant juh. Poleg prehrambenih izdelkov se e216 (propilparaben) uporablja pri proizvodnji losjonov, gelov, krem, šamponov in različne kozmetike.

Vpliv e 216 (propilparaben) na človeško telo

Kot rezultat študij o vplivu e216 na človeško telo so znanstveniki iz različnih držav sveta razkrili, da ta aditiv za živila povečuje tveganje za razvoj malignih rakavih tumorjev. Študije so pokazale, da lahko e216 povzroči koprivnico (izpuščaj), alergijske reakcije. Hkrati je vir aditiva za živila e216, ki lahko povzroči izpuščaj in alergijske reakcije, ne le hrana, temveč različna kozmetika in higienski izdelki. Nenehna uporaba e216 lahko povzroči napade astme in zadušitev.

E216 konzervans (propilparaben)

Ime: Propilparaben, E216
Druga imena: E216, E-216, eng: E216, E-216, Propylparaben
Skupina: Aditiv za živila
Tip: konzervansi
Vpliv na telo: raki, nevarno
Odobreno v državah: EU

Značilnost:
E216 je aditiv za živila, ki se v industriji uporablja kot konzervans. Toda številna podjetja in industrije ga imenujejo propilparaben. V kemiji je ta dodatek označen na naslednji način: C10H12O3. Pridobiva se iz parahidrobenzojske kisline in smole drevesa Syntrax. Ne draži konzervans, ne vsebuje benzojske kisline. E216 je v glavnem kisel. Ima (dodatek) praškast videz bele barve. Včasih lahko njegova barva dobi sivkast odtenek. Ta konzervans se lahko tali pri 97 stopinjah in več. V vodi se praktično ne raztopi. Raztopili pa se bomo v alkoholu, propilenglikolu, ima nizko toksičnost, nima preobčutljivega in dražilnega učinka. Kljub temu da ta konzervans obstaja v naravi (pri nekaterih vrstah rastlin in žuželk), je za industrijo pridobljen sintetično.

Uporaba:
E216 ima izrazito protimikrobno delovanje in ima lastnosti zaviranja rasti bakterij, plesni in različnih gliv. V zvezi s tem se ta dodatek uporablja kot konzervans v kozmetiki za zunanjo uporabo. Prisoten je v skoraj vseh losjonih, šamponih, gelih, kremah in mnogih drugih. Ni varno za prehrambene izdelke, zato se ne uporablja v izdelkih, kot so bonboni, čokolade, paštete ali juhe. Čeprav obstajajo izjeme, kljub dejstvu, da je uporaba E-216 v proizvodnji hrane prepovedana, tudi v Rusiji.

Vpliv na človeško telo:
E216 vpliva na vaskularni tonus in lahko zviša krvni tlak. Šteje se, da je ta konzervans zelo privlačen. Prav tako lahko poveča tveganje za raka in druge bolezni. Zlasti lahko pri ženskah povzroči raka dojke, pri moških pa do neplodnosti. V zvezi s tem so z znanstvenimi raziskavami razkrili škodljive učinke E-216 na telo, zato je ta konzervans v številnih državah, vključno z Rusijo in Ukrajino, prepovedan, saj je zelo nevaren. Čeprav še ni bila izvedena nobena resnična raziskava. Vendar obstajajo informacije (prej na ravni govoric), da konzervans lahko vodi do različnih bolezni od alergičnih do malignih tumorjev..

E216 aditiv za živila

Opis

Aditiv za živila E216 (propilparaben) - nanaša se na konzervanse sintetičnega izvora, ki se med proizvodnim postopkom dodajajo živilskim izdelkom za povečanje roka uporabnosti. Najdemo ga v številnih rastlinah in nekaterih žuželkah kot naravno spojino, vendar ga v znatnih količinah proizvajajo s sintetičnimi sredstvi. Ima izrazito protimikrobno delovanje in ima lastnosti zaviranja rasti bakterij, plesni in različnih gliv.

Propilparaben se absorbira v prebavilih in skozi kožo, nato se hidrolizira v para-hidroksibenzojsko kislino, katere konjugati se izločijo z urinom. Brez kopičenja v telesu.

Prednost

Trenutno ni znanstvenih dokazov o koristih uporabe zdravila E216 za zdravje ljudi..

Kadar se peroralno ali parenteralno daje propilparaben, je nestrupen, čeprav lahko povzroči draženje kože. Kronična toksičnost je tudi razmeroma nizka. Propilparaben nima rakotvornih, mutagenih in klastogenih učinkov. Raziskave o vplivih na človeško telo se nadaljujejo. Tveganja, ki jih je treba preučiti:

  • negativni vpliv na endokrini sistem;
  • rakotvorno tveganje, povezano z endokrinimi motnjami;
  • negativni vpliv na plodnost moških;
  • reprotoksičnost.

Uporaba

Uporablja se lahko pri proizvodnji sladkarij, čokolade, paštet, juh itd.; v kozmetiki na vodni osnovi (kreme, losjoni, šamponi itd.).

Pravni status

Aditiv za živila E216 je prepovedan za uporabo v Rusiji, Ukrajini in številnih drugih državah.

Snov je bila vključena na seznam aditivov za živila, ki so dovoljeni za uporabo v živilski industriji Ruske federacije od leta 2003 do 1. avgusta 2008 (SanPiN 2.3.2.2364-08).

Značilno

  • E216
  • Ime snovi: propilparaben
  • Angleško ime: Propylparaben
  • Kategorija:

Shema

Dajte to stran v skupno rabo

Poglej tudi

Preberite več o aditivu za živila E216:

Propil ester para-hidroksibenzojske kisline (E216)

Pod oznako E216 je aditiv za živila, imenovan propileter para-hidroksibenzojske kisline. Trenutno je ta konzervans prepovedan za uporabo v živilski industriji, tudi na ozemlju Ruske federacije. Kakšno škodo povzroča ta sintetična snov in za kakšne namene jo lahko uporabljamo? O tem lahko izveste v naslednjem članku..

Opis, osnovne kemijske in fizikalne lastnosti snovi

Aditiv za živila E216 spada v razred konzervansov. Njegova druga imena so: propil para-hidroksibenzojska kislina, propilparaben, E216, propil p-hidroksibenzoat, propil 4-hidroksibenzoat.

Takšno snov najdemo tudi v divjih živalih. Naravno ga najdemo v različnih rastlinskih vrstah in v telesih številnih žuželk. Vendar pa je najbolj priljubljena sintetična proizvodnja tega izdelka, saj velja za najbolj donosen način.

Propilbaraben je pridobljen kot rezultat kemične reakcije, v kateri sodeluje parahidrobenzojska kislina in drevesna smola Syntrax. Njegova sinteza se pogosto uporablja tudi z esterifikacijo propilnega alkohola ali propanola in p-hidroksibenzojske kisline..

  • Opis, osnovne kemijske in fizikalne lastnosti snovi
  • Uporabne in škodljive lastnosti propil estra 4-hidroksibenzojske kisline
  • Uporaba propilparabena na različnih področjih življenja
  • Povzetek

Dobljeni dodatek ima značilne kisle lastnosti. Je sivkasto bel fin prah, ki nima nobene arome. Tali se pri visokih temperaturah, ki se začnejo pri sedemindevetdesetih stopinjah Celzija. Rahlo topen v vodi, vendar zelo hitro topen v etilnem alkoholu in propilenglikolu.

Uporaba propilparabena ne povzroča odvisnosti in nima toksičnega učinka na človeško telo.

Molekulsko formulo te snovi lahko opišemo kot: CdesetH12.O3..

Takšno prehransko dopolnilo v svoji kemični sestavi ne vsebuje benzojske kisline in zato nima dražilnega učinka na človeško telo. Nevarnost uporabe te snovi v hrani pa obstaja, čeprav še ni dokončno dokazana..

Uporabne in škodljive lastnosti propil estra 4-hidroksibenzojske kisline

Dejstvo, da se dodatek sintetizira z umetnimi kemičnimi sredstvi, ji ne pomeni v čast. Ta snov nima ugodnega vpliva na telo. Poleg tega danes obstajajo številne različne teorije o visokih rakotvornih lastnostih propilparabena..

Mnogi biologi se strinjajo, da uporaba te snovi prispeva k pojavu in razvoju malignih novotvorb v mlečnih žlezah v ženskem telesu in je tudi vzrok za neplodnost močnejšega spola..

Rezultati drugih raziskovalcev se nanašajo na dejstvo, da je takšno prehransko dopolnilo z oznako E216 povzročitelj alergijskih reakcij različne resnosti in raznolike geneze..

Vendar trenutno na žalost ni trdnih dokazov o teh dejstvih..

Omeniti pa je treba tudi, da so številne študije na področju preučevanja takšnega dodatka privedle do zaključka, da propilparaben tonira krvne žile in zviša krvni tlak..

Trenutno se raziskave tega aditiva za živila ne ustavijo in dokler njegove rakotvorne lastnosti niso dokončno upravičene ali ovržene, ostaja prepovedana za uporabo v živilski industriji v številnih državah, vključno z Ukrajino in Rusko federacijo..

Uporaba propilparabena na različnih področjih življenja

Če govorimo o živilski industriji, potem se ta dodatek uporablja kot konzervans, ki preprečuje rast patogenih bakterij, gliv in mikroorganizmov, kar bistveno poveča rok uporabnosti izdelkov in tudi dolgoročno ohranja njihovo kakovost..

Pogosto se uporablja v postopku konzerviranja različnih vrst izdelkov.

Vendar so ga ob upoštevanju nevarnih rakotvornih lastnosti dodatka pogosto pomešali z drugim konzervansom - metilparabenom, ki ima v razvrstitvi aditivov za živila številko E218.

Ta snov je največjo priljubljenost pridobila v kozmetični industriji, kjer se uspešno uporablja v proizvodnji tekoče kozmetike: krem, mil, šamponov, gelov. Pri zunanji uporabi aditiv za živila, označen s številko E216, ne škoduje človeškemu telesu.

Povzetek

  • Zakaj sami ne morete na dieto
  • 21 nasvetov, kako ne kupiti zastarelega izdelka
  • Kako ohranjati zelenjavo in sadje sveže: preprosti triki
  • Kako premagati hrepenenje po sladkorju: 7 nepričakovanih živil
  • Znanstveniki pravijo, da se mladost lahko podaljša

Propil ester P-hidroksibenzojske kisline je sintetični aditiv za živila, prepovedan za uživanje v mnogih državah po svetu, vključno z Rusko federacijo. To se je zgodilo zaradi dejstva, da ima ta snov močne rakotvorne lastnosti in prispeva k pojavu onkoloških bolezni..

Vendar se dodatek E216 pogosto uporablja v kozmetične namene. Z njegovo pomočjo nastajajo šamponi, losjoni, različni kozmetični geli in kreme, saj njegova zunanja uporaba ne škoduje zdravju ljudi.

Glede na dejstvo, da v mnogih državah v tujini propilparaben ni prepovedan za uporabo v hrani, morate pred nakupom natančno preučiti sestavo tujih izdelkov, zlasti za slaščice in sladkarije..

E216 Konzervans za živila E216 Propilparaben - Dnevna doza. Pomanjkanje konzervansa E216 za živila E216 Propilparaben

Konzervans za živila E216 Propilparaben se nanaša na aditive za živila, ki jih je dovoljeno uporabljati v proizvodnji hrane in pijač v državah EU, pa tudi v ZDA, Kanadi in na Japonskem. Polno ime konzervansa za živila E216 se sliši kot propil ester para-hidroksibenzojske kisline. Za proizvodnjo konzervansa za živila E216 Propilparaben se uporablja parahidrobenzojska kislina, na katero vpliva smola rastline, imenovane Syntrax.

Konzervans za živila E216 Propylparaben se po svojih kemijskih lastnostih razlikuje od konzervansov za živila, podobnih po strukturi in lastnostih. Konzervans za živila E216 v svoji kemični sestavi ne vsebuje benzojske kisline, ki neposredno vpliva na lastnosti sintetične spojine. Konzervans za živila E216 Propilparaben je na videz podoben praškasti snovi čisto bele barve. Poleg tega ta kemična spojina nima izrazitega okusa ali vonja. Poleg tega konzervans za hrano E216 Propilparaben nima dražilnega učinka, ko pride v stik s sluznico ali odprtimi predeli človeške kože..

Škoda konzervansa za živila E216 Propilparaben

Res je, da konzervans za živila E216 Propilparaben povzroča enako hudo škodo kot drugi konzervansi iz skupine podobnih kemikalij. Kljub očitni škodi se konzervans E216 Propylparaben še naprej uporablja pri proizvodnji skupine živil. Nedavne študije so pokazale dosledno povezavo med pogostim uživanjem živilskih izdelkov, ki vsebujejo konzervans E216, in razvojem malignih rakavih tumorjev.

Poleg tega so znanstveniki ugotovili, da ima konzervans E216 Propilparaben izrazit in obstojen rakotvorni učinek na človeško telo. Konzervans za živila E216 Propilparaben se aktivno uporablja v živilski in kozmetični industriji. ta snov ima odlične protimikrobne in antibakterijske lastnosti. To pomaga ohranjati hrano in podaljšati rok uporabnosti končnih izdelkov..

Večina sodobnih šamponov, balzamov in mask, kot tudi balzami, losjoni, kreme in drugi kozmetični izdelki, vsebuje konzervans E216 za zdravje, ki ni varen za zdravje. Škodljiv učinek konzervansa za živila E216 Propilparaben na človeško telo se najprej kaže v pojavu izpuščaja (urtikarija) in blagih alergijskih reakcijah. S povečanjem odmerka uživanja kemikalij pa se škodljivi učinki razvijejo v zaplete, ki lahko povzročijo hude napade astme in zadušitve..

Z vsakodnevnim uživanjem živil, ki vsebujejo nevarno rakotvorno snov, obstaja tveganje za razvoj malignih rakavih tumorjev. Omeniti velja, da je konzervansa hrane E216 Propilparaben prepovedano uporabljati na ozemlju Ruske federacije in na postsovjetskem prostoru. Številni tuji proizvajalci hrane pa še vedno uporabljajo nevaren rakotvorni konzervans. Zato je vredno pozorneje posvetiti sestavi sladkarij in drugih slaščic, ki se prodajajo iz držav daljnega in bližnjega tujine..

E216 - Propil ester para-hidroksibenzojske kisline

Aditiv za živila pod klasifikacijsko številko šifre E 216 je pomemben predstavnik skupine konzervansov.

Pomembna prednost tega konzervansa je odsotnost benzojske kisline v njegovi sestavi, zato propilen paraben (pogostejše ime tega dodatka) ob vstopu v človeško telo ne draži.

Toda kljub temu je nevarnost te snovi na visoki ravni, saj dodatek spada v rakotvorne snovi, ki lahko povzročijo razvoj malignih tumorjev.

Izvor: 3-umetno;

Kategorija dodatkov: konzervans;

Nevarnost: visoka raven;

Sinonimna imena: propil p-hidroksibenzoat, prorao ester paraoksibenzojske kisline, propilparaben, E 216, propilparaben, E-216, propil 4-hidroksibenzoat.

Splošne informacije

Kljub dejstvu, da paraoksibenzojska kislina, propil ester obstaja v živi naravi (najdemo jo v telesih žuželk in številnih rastlinskih vrstah), je bolj dobičkonosno pridobiti jo s sintetično metodo. Pravzaprav je rezultat reakcije med smolo drevesa Syntrax in parahidrobenzojsko kislino. Dodatek ima kisle lastnosti.

Navzven je videti kot bel prah v sivi barvi brez vonja. Postopek taljenja praška se začne pri visoki temperaturi (od 97 ° C). Snov kaže povprečno stopnjo odpornosti na vodno okolje (v vodi se težko raztopi). Toda konzervans se hitro raztopi v etanolu in propilenglikolu.

Stopnja toksičnosti te snovi je opredeljena kot nizka in ne povzroča odvisnosti.

V obliki kemijske formule lahko to snov zapišemo na naslednji način: CdesetH12.O3..

Vpliv na telo

Obstajajo mnenja številnih biologov, da lahko ta vrsta konzervansa za hrano povzroča maligne bolezni (tumor) mlečnih žlez pri ženskah in neplodnost pri moških..

Drugi znanstveniki trdijo, da propil ester paraoksibenzojske kisline povzroča alergije različnih vrst in intenzivnosti..

Vendar za nobeno mnenje ni kakovostnih dokazov..

Iz številnih študij tega dodatka so bili narejeni natančnejši zaključki, ki kažejo, da lahko tonizira krvne žile in zviša krvni tlak..

Prednost

Ker je to vrsto konzervansa za živila pridobljeno z umetno sintezo, v njem niso našli uporabnih lastnosti in učinkov na človeško telo..

Uporaba

Ta dodatek E 216 se uporablja v živilski industriji za konzerviranje različnih vrst izdelkov. Ta (dodatek) je sposoben upočasniti rast bakterij in glivic, s čimer dolgo podaljša varnost končnega izdelka in njegovo kakovost. Toda glede na dejstvo, da je E-216 nevarna rakotvorna snov, se pogosto uporablja v kombinaciji z metilparabenom, snovjo, ki deluje pod klasifikacijsko številko E 218, in nato v izjemnih primerih..

Ta konzervans se veliko bolj uporablja v proizvodnji različnih kozmetičnih izdelkov. Na primer v šamponih, gelih ali kremah. V tem primeru, to pomeni, da aditiv pri zunanjem nanosu ne prinaša toliko škode kot pri zaužitju s hrano v notranjosti..

Legalizacija

Sodobna znanost še naprej izvaja poglobljene študije in raziskave konzervansa hrane E-216 ali estra propilparaoksibenzojske kisline. Številne države, vključno z Ukrajino in Rusko federacijo, so dodale E 216 na seznam prepovedanih dodatkov živilskim izdelkom.

E216 - Propil ester para-hidroksibenzojske kisline

E216 je živilski dodatek, ki se uporablja v živilski industriji kot konzervans. Kemično ime IUPAC je propil 4-hidroksibenzoat, pogostejše ime pa je propil ester paraoksibenzojske kisline. V industrijskih krogih in v cenikih podjetij se uporablja ime Propilparaben.

Kemijska formula aditiva za živila E216: CdesetH12.O3.. Izkazuje kisle lastnosti. Aditiv E216 je bel prah, včasih njegova barva dobi sivkast odtenek, tališče je 97 ° C. Prav tako lahko med fizikalnimi lastnostmi ločimo majhno topnost dodatka E216 v vodi (približno 0,04%).

Propilparaben se naravno pojavlja kot naravna snov v mnogih rastlinskih vrstah in nekaterih vrstah žuželk. V industriji pa dodatek E216 dobimo sintetično: z esterifikacijo para-hidroksibenzojske kisline in propanola (propilni alkohol).

Aditiv za živila E216 ima izrazito protimikrobno aktivnost in ima sposobnost zaviranja rasti bakterij, plesni in različnih gliv. Zato se propilparaben pogosto uporablja kot konzervans v različnih kozmetičnih izdelkih za zunanjo uporabo. Treba je povedati, da propil ester para-hidroksibenzojske kisline najdemo v skoraj vseh šamponih, losjonih, kremah itd. A to sploh ne pomeni, da je konzervans E216 varen v prehrambeni industriji, kjer se lahko uporablja pri izdelavi sladkarij, čokolade, paštet, juh itd..

Zdaj se po vsem svetu nadaljujejo raziskave aditivov propilparabena in E216. Po nekaterih poročilih lahko parabeni povečajo tveganje za raka dojke pri ženskah in pri moških povzročijo neplodnost. Govori se, da lahko dodatek E216 vodi do različnih bolezni, od alergijskih reakcij do malignih tumorjev, vendar še vedno ni jasnih znanstvenih dokazov, da parabeni povzročajo raka ali druge bolezni.

V živilski industriji se dodatek E216 pogosto uporablja v mešanici z drugim konzervansom - metilparabenom (živilski dodatek E218).

Trenutno je prehransko dopolnilo E216 malo raziskano. Prepovedan je v številnih državah, vključno z Rusijo in Ukrajino, saj ni opravil potrebnih raziskav.

E216 kaj je to

E216 ali propilparaben spada v skupino konzervansov. Deluje antibakterijsko, ustavi rast in razvoj glivic in plesni. E216 najdemo v nekaterih rastlinah in žuželkah, pogosteje pa se uporablja sintetični propilparaben, proizveden v laboratorijskih pogojih.

Karakterizacija in prevzem

Snov propilparaben najdemo v nekaterih rastlinah in žuželkah, vendar je bolj donosno, da jo sintetiziramo v laboratoriju. Dobimo ga z mešanjem v določenem razmerju smole drevesa Syntrax in parahidrobenzojske kisline. V začetnem stanju se ta snov v obliki sivo belega prahu stopi, če temperatura doseže 97 stopinj Celzija..

Dodatek se slabo raztopi v vodi; za pridobitev raztopine se uporabljata propilen glikol in etanol. Nima izrazitega okusa in vonja, ima kisle lastnosti.

Študija lastnosti konzervansa še ni zaključena (foto: vkusologia.ru)

Namen: uporablja se za podaljšanje roka uporabnosti izdelkov, zavira rast gliv in bakterij. Največji odmerek je 15 mg na 1 kg telesne teže.

Vpliv na zdravje človeškega telesa: koristi in škoda

Upoštevajte lastnosti konzervansa E216.

E216 ne koristi človeškemu telesu, saj je umetno.

Med preučevanjem dodatka so bile ugotovljene njegove negativne lastnosti:

  • Je močan alergen, zlasti telo otrok, nosečnic in starejših reagira na njegovo prisotnost v izdelkih.
  • Po nekaterih poročilih ima E216 rakotvorne lastnosti. Prekoračitev odmerka lahko pri ženskah povzroči razvoj malignih tumorjev dojk in povzroči moško neplodnost.
  • Propilparaben je kontraindiciran pri boleznih kardiovaskularnega sistema. Lahko zviša krvni tlak, vpliva na vaskularni tonus.
  • Nevarno za astmatike lahko zloraba E216 povzroči napad astme, zadušitev.

Imenovanje

Na ozemlju Rusije in post-sovjetskih držav se na kozmetičnem področju najpogosteje uporablja konzervans E216. Najdemo ga v penah za kopel, balzamih, gelih, šamponih in drugih izdelkih. Ko nanese na kožo, dodatek E216 ne škoduje telesu. Lahko se uporablja v gospodinjskih kemikalijah - čistilih in detergentih.

Vendar se morate zavedati, da se ta konzervans lahko uporablja v tujini v živilih, zato je priporočljivo, da pred nakupom natančno preučite sestavo izdelka. E216 najpogosteje najdemo v sestavi sladkarij in slaščic, konzervirane hrane, omak in marinad. E216 je pogosto seznanjen z drugim konzervansom metalparaben, ki je označen kot E218.

E216 je lahko škodljiv za zdravje (foto: woman-fox.ru)

Stopnja vsebine

V skladu z odlokom glavnega državnega sanitarnega zdravnika Ruske federacije z dne 26. maja 2008 št. 32 je ta dodatek izključen s seznama dovoljenih.

Formula dodatka E216 (foto: chemiday.com)

Legalizacija

Konzervativni dodatek E216 ni bil popolnoma preučen. V Rusiji in Ukrajini je prepovedano dodajati E216 hrani. V drugih državah, vključno z ZDA, Japonsko, Kanado, se lahko E216 uporablja v živilski industriji.

Kako ločiti škodljive aditive za živila od neškodljivih? Lastnosti E216 in drugih konzervansov, koristi in škoda za človeško telo, nasveti strokovnjakov v tem videu:

Aditiv za živila E216 - nevaren ali ne

Prehranski dodatek E216 se sicer imenuje propilparaben. Njegova glavna naloga je podaljšanje roka uporabnosti živilskih izdelkov. Potrošniki morajo vedeti, kako nevaren je ta dodatek za telo in kakšno škodo lahko povzroči..

Kaj je E216

Drugo ime je propileter para-hidroksibenzojske kisline. Nanaša se na konzervanse. Videz snovi je siv, včasih bel prah. Pri sobni temperaturi je v fini kristalinični obliki. Kaže kislinske lastnosti. Aditiv E 216 je slabo topen v vodi.

Ta snov najdemo naravno - v nekaterih rastlinah in žuželkah. Vendar v industriji snovi ne pridobivajo z izolacijo iz rastlin, temveč s sintetično metodo: reakcijo esterifikacije parahidroksibenzojske kisline in propilnega alkohola.

Snov ima izrazit protimikrobni učinek. V vodnem okolju se ne loči in njihov protimikrobni učinek se ne spreminja glede na stopnjo kislosti v okolju..

Kje je prehransko dopolnilo E216

Takšna snov kot konzervans vsebuje take izdelke:

  • različne vrste sladkarij;
  • mesne paštete;
  • mleto meso - meso ali ribe;
  • instant juhe;
  • hitri prigrizki;
  • siri.

V živilski industriji se lahko propilparaben uporablja skupaj z E218.

Tu so vrste kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo to škodljivo snov:

  • v skoraj vseh vrstah šamponov;
  • geli za prhanje;
  • kreme;
  • kozmetični balzami.

Ali je dodatek nevaren

Dokončnih študij o nevarnosti aditiva za živila za ljudi ni. Nadaljujejo še danes. Po nekaterih poročilih je snov nevarna za ženske: lahko povzroči raka dojke. E-216 je škodljiv tudi za moške: povzroča neplodnost. Navedene škodljive lastnosti estrov parabena potrjujejo študije na laboratorijskih miših. E216 je motil strukturo DNA pri poskusnih živalih.

Uporaba E216 povzroča negativne posledice za otrokovo telo. Škodljivost konzervansa je v tem, da povzroča razvojno zamudo. Številni raziskovalci so opazili, da parabeni vodijo v razvoj hiperaktivnosti. Pri zelo občutljivih otrocih in odraslih se tveganje za razvoj nevarne alergijske reakcije (do razvoja anafilaktoidnih reakcij) znatno poveča.

Nekateri opazijo povišanje krvnega tlaka po zaužitju hrane, ki ji je bil dodan E216.

Ta kemična spojina nima uporabnih lastnosti. Številni zdravniki so se, sklicujoč se na rezultate študije tujih kolegov, uporabili parabene kot sredstva za lajšanje bolečin. Ni natančnih dokazov, da so varni za bolnike..

Potrošnike pogosto zanima, koliko propilparabena lahko zaužijemo brez škode za zdravje. Ker se raziskave o nevarnosti te snovi nadaljujejo, strokovnjaki težko ugotovijo, koliko E216 ne škoduje telesu. Zato priporočajo, da se ob prisotnosti alergij, kardiovaskularnih patologij vzdržite uživanja hrane s parabeni..

Kjer je dodatek dovoljen ali prepovedan

Prepovedan je v Rusiji in Ukrajini ter nekaterih državah EU. Odobreno za uporabo v izbranih azijskih in evropskih državah. Raziskave E216 se nadaljujejo. To pomeni, da ga je mogoče prepovedati v drugih državah..

Uporaba E216 nima koristi. Snov negativno vpliva na delovanje telesa. Otrokom in alergikom je strogo prepovedano dajati izdelke, ki vsebujejo propilparabene. Če potrošnik dvomi o varnosti živilskega izdelka, ki vsebuje E216, lahko vedno izbere drugo možnost.

Oglejte si video o najnevarnejših dodatkih:

Vam je bil članek v pomoč? Delite s prijatelji!

E216 kaj je to

Naši partnerji:

    Razvrstitev bolezni:
  • Bakterijske bolezni
  • Nosečnost, porod in puerperij
  • Očesne bolezni
  • Bolezni kože in podkožja
  • Bolezni mišično-skeletnega sistema in vezivnega tkiva
  • Bolezni genitourinarnega sistema
  • Bolezni dihal
  • Bolezni prebavnega sistema
  • Bolezni ledvic
  • Bolezni krvnega sistema
  • Bolezni krvnega obtoka
  • Ušesne bolezni
  • Bolezni endokrinega sistema
  • Spolne bolezni
  • Prirojene anomalije (malformacije)
  • Gastroenterologija
  • Helminthiasis
  • Hematologija
  • Dermatologija
  • Otroške bolezni
  • Nalezljivo
  • Črevesna helminthiasis
  • Črevesne okužbe
  • Nevrologija
  • Nove formacije
  • Parazitska bolezen
  • Psihiatrija
  • Pulmologija
  • Revmatologija
  • Simptomi, znaki in nepravilnosti
  • Poškodba
    Imenik spletnih mest o medicini:
  • Lekarne in trgovine
  • Splošna zdravstvena mesta
  • Veterinarstvo in živali
    - izmenjava povezav

E216 - propilparaben (konzervansi)

E216, propileter para-hidroksibenzojske kisline, formula C 10 H 12 O 3, je fin kristaliničen bel prah, možen je siv odtenek. E216 je konzervans in se uporablja kot aditiv za živila v proizvodnji hrane, negativno vpliva na zdravje živali in ljudi.

Konzervans E216, propilparaben, spada v skupino estrov para-hidroksibenzojske kisline. E216 je v naravi precej pogost; v številnih rastlinah ga najdemo v majhnih količinah, vendar ga kot konzervans sintetiziramo umetno. Para-hidroksibenzojsko kislino dobimo s karboksilacijo pod pritiskom z ogljikovim dioksidom natrijevega fenolata, ločenim od salicilne kisline, nato obdelanim z n-propanolom.

E216 ima blag anestetični učinek, zviša krvni tlak. Pri uživanju hrane, ki vsebuje E216, so možne alergijske reakcije v obliki kožnih izpuščajev in težav z dihanjem. Številne študije podpirajo sposobnost tega dodatka, da izzove rakave tumorje, zlasti pri raku dojk pri ženskah. Poskusi na živalih z uporabo E216 so pokazali jasne znake okvarjenih reproduktivnih funkcij v poskusu, spremembe v strukturi DNA.

Aditiv E216 deluje protimikrobno in protibakterijsko, ne raztopi se v vodi, uporablja se za ohranjanje šibko kislih izdelkov - sladic, slaščic, mesnih izdelkov, sirov, arom, juh, sladkarij, paštet. Poleg živilske industrije se pogosto uporablja pri izdelavi krem, šamponov, balzamov in druge kozmetike.

Trenutno potekajo študije o vplivu E216 na ljudi in živali, dodatek je prepovedan v številnih državah EU, od leta 2005 pa je na seznamu prepovedanih aditivov za živila v Rusiji.