Družina ostrižev (percidae)

V ribah ostrižih ima analna plavuti 1-3 bodice. Hrbtna plavut je sestavljena iz dveh delov: bodečega in mehkega, ki sta pri nekaterih vrstah povezana, pri drugih pa ločena. Na čeljustih so ščetinasti zobje, med katerimi pri nekaterih vrstah sedijo psi. Tehtnica ctenoid.

Družina ostrižev obsega 9 rodov in več kot 100 vrst. Ostriži so pogosti v sladkih in slanih vodah severne poloble. Ostriži (Severna Amerika, Evropa in Severna Azija) so najbolj razširjeni, sledijo muhar (Severna Amerika in Evropa) in ruffs (Evropa in Severna Azija).

Kotlete, skalnjake in perkarino najdemo le v Azovsko-črnomorskem bazenu; percina, ammocrypta, eteostomy - samo v Severni Ameriki.

Ribe iz rodu Okuni (Regsa) imajo dve hrbtni plavuti, njihova repna plavut je zarezana. Lica so v celoti prekrita z luskami. Operkulum ima eno ravno hrbtenico, preoperkulum je nazobčan zadaj, od spodaj s kaveljastimi bodicami.

Ščetinasti zobje so razporejeni v več vrstah na čeljustih, vomerju, nepcu, eksternopterigoidu, na žrelnih kosteh; brez zob.

Rod ostriža vsebuje 3 vrste: navadni ostriž, rumeni ostriž in balkanski ostriž.

Navadni ostriž (Regsa fluviatilis) je ena najpogostejših rib. Najdemo ga v Evropi (razen Španije, Italije, Severne Skandinavije) in v Aziji na ozemlju ZSSR. (Ne v jezeru Balkhash, v porečju Amurja in vzhodno od Kolime. Leta 1919 je bil vnesen v zgornji tok porečja Amurja, do jezera Kenon blizu mesta Chita. Smuči so se tam dobro ukoreninili in postali komercialna riba.) Živi v različnih vrstah vodnih teles: jezera, rezervoarji, reke, tekoči ribniki in slana jezera in celo v nekaterih gorskih jezerih na nadmorski višini 1000 m.

Ostriž je lepo in živo obarvan: temno zelen hrbet, zelenkasto rumene stranice so posejane s 5-9 temnimi prečnimi črtami, repne, analne, medenične plavuti so svetlo rdeče, prsne plavuti rumene. Prva hrbtna plavut je siva z veliko črno piko v zadnjem delu, druga je zelenkasto rumena. Oči so oranžne. Vendar se barva ostriža spreminja v različnih vodnih telesih, v gozdnih šotiščih pa postane popolnoma temna..

V velikih jezerih in rezervoarjih ostriž tvori ekološke oblike, omejene na različne dele rezervoarja: eden - majhen obalni, travnati ostriž; drugi je globok. Ostriž raste počasi, pri prehrani so ličinke zooplanktona in ličink zelo pomembne. Globokomorski ostriž je plenilec, hitro raste in doseže precejšnjo velikost. Največji ostriži dosežejo dolžino 40 cm in težo več kot 2 kg (označeni so ostrižki 55 cm in 3 kg). Hkrati postanejo grbasti, saj zrastejo bolj v višino in debelino kot v dolžino..

Smuči dosežejo spolno zrelost zgodaj: samci - pri 1-2 letih, samice - pri 3 letih in pozneje.

Drstijo se pri temperaturah od 7-8 do 15 ° С, v rezervoarjih srednjega pasu po ščuki. Jajca položimo na lansko vegetacijo, drevesa, korenine, vrbove veje in celo samo na tla. Sklop jajc je votla mrežasta cev iz želatinaste snovi, katere stene imajo celično strukturo. Jajca se nahajajo v 2-3 kosih na vsaki strani celice. Velikost razvijajočega se jajčeca je približno 3,5 mm. Rumenjak vsebuje veliko kapljico maščobe. Zid, obešen na različne predmete pod vodo, spominja na čipkaste trakove. Dolžina in širina traku za polaganje je odvisna od velikosti samice. Pri majhnih se njegova dolžina giblje med 12 in 40 cm, pri velikih pa doseže 1 m ali več. V obalnem pasu so pogosto številne kratke sklopke, včasih pa je na nekaterih območjih mogoče najti velike sklopke. Toda pogosteje se sklopke pometajo v globino. O tem lahko presodimo, če merite sklopke, položene na smrekove metle, ki so bile prej spuščene na različne globine, tako imenovana umetna drstišča. Želatina, v katero so zaprta jajčeca, jih verjetno ščiti pred saprolegnijo (plesnijo) in sovražniki - različnimi nevretenčarji in ribami. V nekaterih jezerih, ki niso zelo globoka in precej prozorna, je mogoče prešteti število položenih sklopk in tako določiti absolutno število samic v drstitvenem delu črede..

Samice odvisno od njihove velikosti odnesejo od 12 do 200-300 in celo 900 tisoč jajčec.

V prvem letu se majhni ostriži- "ostrechenki" zadržujejo predvsem v obalnem pasu in uživajo goščave zooplanktona. Ostriž se lahko že zgodaj preklopi na plenilsko hrano, že v dolžini 4 cm; ponavadi pa postane plenilec in doseže dolžino 10 cm. Ostriž je še posebej močan konec poletja, ko so številne gojene ribe obilno, lahko dostopna hrana.

Ostriž se majhno premika do drstišč in hranilišč. Iz velikih rek ali jezer se pogosto dvigne v pritoke in se drsti ob poplavah. Po drsti ostriž naredi krmne selitve. Na primer, v jezerih nižine Meshcherskaya, ki se nahajajo v poplavnem območju rek Pra in Oka, konec julija pride ostriž, dolg 10-14 cm, za krmo številnih nedoraslih rib. Ostriž se prostovoljno hrani s svojimi nedoraslimi ribami. Je bolj požrešen kot ščuka: za 1 kg ostrižnega mesa porabijo 4, 9 kg drugih rib in 3,5 kg za 1 kg ščuke.

Zaradi široke razširjenosti in velike številčnosti v vodnih telesih je ostriž ugoden plen številnih rib. Z njimi se zlahka hranijo somi, ščuke, ščukarji, repiči. Napadajo jo tudi galebi, čigre in skope..

Ostriž je ulovljen v znatnih količinah, kar predstavlja polovico ulova rib v nekaterih jezerih. Domače prebivalstvo ga zlahka zaužije. Zahvaljujoč ogromni požrešnosti in obnašanju ostriža, ga ljubiteljski ribiči skozi vse leto zlahka ujamejo z različnimi pripomočki: plavajoče palice, krogi, predenje, proga, vrv, čista vaba. Ostriž prostovoljno vzame; pogosto odtrga kljuko in vedno znova zgrabi šobo, dokler je dokončno ne zazna. Obstajajo primeri, ko ostriž, ki je odlomil en kavelj, v nekaj minutah sedi na drugem. Ostriž je neobčutljiv na bolečino. Ribiči so morali videti, kako je ostriž, ki je prijel pogled na trnek in ga s tem izgubil, kmalu padel na isti trnek, zapeljan z lastnim očesom. Pogosto veliki ostriži zasežejo majhne ribe, ujete v mreže, in kot nepričakovan ulov odidejo k ribičem. Ostriž se ne boji hrupa. V delti Neman se uporablja celo poseben način komercialnega zimskega ribolova, pri katerem ostriža zvabljajo udarci po hrastovi deski, spuščeni z enim koncem v luknjo. Da bi ujeli velikega ostriža, ribiči na jezerih v okrožju Gatchinsky Leningradske regije zaslišijo palico, ki nekoliko spominja na hrup ribe, ki skoči ven. Ostriž se pogosto zadržuje med kupi uničenih mlinov, blizu velikih kamnov in se skriva v bližini poplavljenih trnkov. Majhne gredice vzamemo v pločevinke iz temnega stekla in celo v steklenice na dnu. Tako jih ujamejo mali ribiči..

V jezerih, rezervoarjih in ribnikih, bogatih z dragocenimi komercialnimi vrstami (bele ribe, postrvi, orade, krapi, ščukarji), je ostriž smetna riba: hrani se z isto hrano in jede jajčeca, ki so jih položile te ribe. V takih rezervoarjih si je treba prizadevati za zmanjšanje števila ostrižev - za povečanje njegovega ulova in, kar je najpomembneje, za omejitev razmnoževanja. V ta namen se v rezervoar postavijo umetna drstišča, ki se nato odstranijo skupaj s položenim kaviarjem ostriža..

Ostriž Balkhash (P. schrenki) je razširjen v sistemu jezer Balkhash in Alakul v reki. Ali pa jezera njene poplavne ravnice. Od navadnega se razlikuje po bolj podolgovatem telesu, odsotnosti črne lise na hrbtni plavuti in prečnih temnih črtah pri odraslih ribah, spodnji prvi hrbtni plavuti, štrleča spodnja čeljust. Živi v različnih pogojih, najdemo ga tako v hitrih rekah polgorinskega tipa, na primer v reki Ili pod mestom Iliisk, kot tudi v močno zaraščenih jezerih, kjer ima včasih skoraj črno barvo. Drstenje aprila, za drstenje iz Balkhasha gre v Ili. Ostriž Balkhash je plenilec, hrani se z ognjem, nedoraslimi vrstami drugih vrst, še posebej pa pogosto poje svoje nedorasle mladiče. Raste počasi, doseže dolžino 50 cm in težo 1,5 kg. V Balkhašu je ostriž komercialna vrsta; nabirajo ga v nasoljeni, posušeni in zamrznjeni obliki. Meso grgeča Balkhash ima okus po mesu ščuka.

Rumeni ostriž (P. flavescens) je po strukturi in načinu življenja zelo blizu navadnemu ostrižu. Možno je, da ga obravnavamo kot podvrsto navadnega. Pogost je v vzhodni Severni Ameriki in je pomembno mesto športnega ribolova v Velikih jezerih. V nekaterih jezerih je za to posebej vzrejen.

Rod Sudak (Stizostedion ali Lucioregsa). Pri ščukarju je telo podolgovato, medenične plavuti so razširjene širše kot pri gredah, stranska črta je podaljšana do repne plavuti, čeljusti in nepčane kosti imajo običajno očence.

V evropskih vodah obstaja 5 vrst ščuka: navadni ščukar, bersh, morski ostriž - v evropskih vodnih telesih, kanadski ostriž in ostriž s svetlo plavuti - v vzhodni Severni Ameriki.

Navadnega ščuka (S. lucioperca) odlikuje dejstvo, da ima v drugi hrbtni plavuti 19-24, v analnem 11-13 razvejanih žarkih pa so lica (preoperkulum) gola ali le delno prekrita z luskami, očesi na čeljustih so močni. Je največji član družine ostrižev, saj doseže 120 cm dolžine in 12 kg teže. Običajna velikost ščuka je 60-70 cm, teža 2-4 kg. Zadnji del ščuka je zelenkasto siv, na straneh ima 8-12 rjavo-črnih črt. Hrbtna in repna plavuti imajo temne lise, ostale so bledo rumene. Ščuka je pogosta v porečjih Baltskega, Črnega, Azovskega, Kaspijskega in Aralskega morja v reki. Marica, ki se izliva v Egejsko morje. Obseg ščuka se zaradi močne človeške dejavnosti širi. Konec XIX. predstavili so ga nekaterim jezerom v Angliji. V 50-ih letih 20. stoletja je bil ščuk presajen v jezera Issyk-Kul in Balkhash, jezero Biilikul in rezervoar Ust-Kamenogorsk, jezero Chebarkul (regija Chelyabinsk). V svojem naravnem območju je naseljen v rezervoarjih, kjer prej ni bil prisoten: v nekaterih jezerih Karelia, Latvijska SSR, v rezervoarjih Moskovskega kanala, rezervoar Mozhaisk.

Glede na način življenja ločimo dve biološki obliki ščuka: stanovanjsko ali taftasto in polovično anadromno. Stanovanjski ščukar naseljuje reke in čista jezera. V jezerih in rezervoarjih živi v pelagičnem pasu, kjer se zadržuje na različnih globinah, odvisno od lege glavne hrane, vsebnosti kisika in temperature vode. Ščuka ima raje temperaturo vode 14-18 ° C. Izogiba se vodnim telesom z neugodnim kisikovim režimom.

Polianadromni ščuk je v južnih morjih ZSSR razširjen v slani vodi in se drste v reke. Od Črnega morja gre do Dnjepra, od Azovskega do Dona in Kubane, od Kaspijskega morja do Volge, do poplave poplav. Približno 90% celotnega ulova ščuka prihaja iz polovične anadromne oblike.

Jajca ščuka so majhna in zelo plodna: na Kubanu, na primer, od 200.000 jajc do 1.000.000. Drstenje se zgodi ob zori, jajčeca se drstijo v 1-2 urah. Samček si izbere prostor za odlaganje jajčec in ga očisti mulja.

Zander uporablja za drstenje najrazličnejše podlage. Na Donu, Kubanu in Volgi odlaga jajčeca na vegetacijo, v veliko število jezer in rezervoarjev - na pesek in v Kurško laguno Baltskega morja - na kamne. Takšna plastičnost ščuka glede na podlago prispeva k dejstvu, da ščuk uspešno odlaga jajčeca na umetnih drstiščih (smrekove veje; lubje; sintetična vlakna, prišita na vrečo, raztegnjeno na okvir; na skrilavce, ki posnemajo raven kamen).

Moški ščiti položena jajčeca, jih ščiti pred zamuljanjem, s pogostimi in močnimi gibi prsnih plavuti odplakuje umazanijo. Aktivno ščiti jajčeca pred drugimi ščuki, vendar skoraj ne posveča pozornosti drugim ribam, ki se mutijo zraven - roach, ostriž, palica; še več, roach pogosto odloži jajčeca v gnezdo ščuka in to je nekakšen "gnezditveni parazitizem". Če "stražni" ostriž pusti jajca, ga včasih nadomesti drug.

Hitrost razvoja jajčec je odvisna od temperature: pri 9-11 ° C se ličinke izležejo po 10-11 dneh, pri 18-22 ° C - po 3-4. Po absorpciji rumenjakove vrečke se ličinke hranijo z zooplanktonom. V drugem mesecu ščuka preide na hranjenje z velikimi nevretenčarji - misidi, kumaceji in nedoraslimi ribami. Če je nedorasli zander vedno opremljen s primerno hrano, hitro raste in do jeseni doseže 10-15 cm. Ščuka se hrani z razmeroma majhnim plenom, glavna velikost velikega plena je 8-10 cm. Običajno pogoltne preganjani plen in zato severna jezera so talilna, roach, v srednjih jezerih - ruff, ostriž, bleak, roach, v južnih morjih - tulka, gobies. Tako se ščuka hrani z malovrednimi ribami. Ščuka za 1 kg svoje teže porabi 3, 3 kg drugih rib. To je manj, kot je potrebno za ščuko in še bolj za ostriža. Zato ga prostovoljno gojijo v različnih vodnih telesih..

Kubanski ostriž raste hitreje kot drugi, spolno zrelost doseže pri 3-5 letih.V severnih vodnih telesih ostriž raste počasneje in doseže spolno zrelost pozneje - v starosti 5-7 let.

Ščuka ima tudi sovražnike. Nevretenčarji, zlasti kiklopi, se hranijo z njenimi ličinkami. Mladega ostriža uživajo ostriž, ščuka, jegulja, som.

Ščuka je zelo dragocena komercialna riba. Ujamejo ga tudi ljubitelji ribolova, lovijo pa ga samo zjutraj, zvečer ali ponoči.

Po uravnavanju pretoka rek v južnih morjih ZSSR so se naravne razmere za drst žanda poslabšale. Trenutno se večina ščuka razmnožuje v posebnih ribogojnicah. Hkrati ostriž postane pomembna komercialna riba v rezervoarjih zmernih zemljepisnih širin evropskega dela ZSSR.

Bersh (S. volgensis) se od ščuka razlikuje po tem, da na spodnji čeljusti nima očes in je preoperkulum v celoti prekrit z luskami. Velikost berša je manjša od ščuka: doseže dolžino 45 cm in težo 1, 2-1, 4 kg. Berš živi v rekah Kaspijskega, Azovskega in Črnega morja, predvsem v spodnjem in srednjem toku. To so predvsem sladkovodne ribe v spodnjem toku rek, vstopajo pa tudi v Kaspijsko morje. Ob Volgi se dviga precej visoko, obstaja v Šeksni, Beloozeru, Kami.

Berš je precej pogost v južnih rezervoarjih: Tsimlyansk, Volgograd, Kuibyshev. Ko se premaknete proti severu, se datumi drsti premaknejo v poznejši čas. V delti Volge se drst pojavi aprila - maja, v rezervoarju Kuibyshev - maja - junija. Po izvalitvi se ličinke prehranjujejo z majhnim zooplanktonom, po dolžini 40 mm ali več pa preidejo na hranjenje z bentosom. Prehod na plenilsko hranjenje opazimo pri beršu v drugem letu življenja. Njegova glavna hrana: podmladki ciprinidov in ostrižni ribe. Berš nad 15 cm se hrani izključno z ribami. Bersh ne more ujeti (zaradi pomanjkanja očes) in pogoltniti (ozko grlo) velikega plena. Velikost plena znaša od 0,5 do 7,5 cm. Ribe 6, 0-7, 5 cm so redke tudi pri velikih medvedih (30-40 cm). Običajna velikost plena je 3-5 cm. Berš spomladi intenzivno pitajo prezimljeni letniki, jeseni pa odrasle ribe leta; poleti se intenzivnost krmljenja zmanjša.

Morski ščuk (S. marinus) se od ščuka in bersha razlikuje po manjših očeh in manj razvejanih žarkih v hrbtni plavuti. Porazdeljen v severozahodnem delu Črnega morja, v srednjem in južnem Kaspijskem morju. Morski ščuk Kaspijskega morja ne zahaja v reke in se izogiba razsoljenim območjem. Iz izliva Dnjepro-Buga vstopi v izlive Dnjepra in Buga. Dolžina doseže 60 cm. Kaspijski ščuk ima raje gosto zemljo. Spolno zrelost delno doseže pri dveh letih. Drste se spomladi na skalnatih območjih. Jajca so večja od jajčec navadnega ščuka. Glede na velikost je plodnost od 13 do 126 tisoč jajčec. Morski ščuk ščiti jajčeca, česar so gobiji še posebej radi. Glavna hrana ščuka so gobiji, papalina, atherina, sledec, kozice. Njegova tržna vrednost je majhna.

Ameriški ostriž je bližje morskemu ostrižu kot navadni in bersh.

Kanadski ostriž (S. canadense) je podoben barvi hrbtnih plavuti navadnega ščuka. Iz zaliva Hudson se distribuira v zvezne države Virginia, Oklahoma in Kansas. Svetloplavuti ščuka (S. vitreum) doseže 90 cm dolžine. Njene hrbtne plavuti nimajo zaobljenih temnih lis, na koncu prve hrbtne plavuti pa je velika črna pega (kot je naš ostriž). Njen domet sega precej severneje, vključno s sistemom reke Mackenzie, ki se izliva v Arktični ocean.

Za rod Ruffs (Acerina) je značilno, da so trnasti in mehki deli hrbtne plavuti stopljeni, na glavi so velike votline občutljivih kanalov, zobje na čeljustih so ščetkasti.

Obstajajo tri vrste ruffov: navadni ruff, lignji, črtasti ruff.

Navadni ruž (A. cernua) je razširjen v Evropi zahodno do Francije in severne Azije. Ni je v Španiji, Italiji, Grčiji, Zakavkazju in porečju Amurja.

Na svojem obsežnem območju naseljuje velike reke in majhne pritoke, jezera in tekoče ribnike. Izogiba se severnim hitro tekočim rekam. Hrbet je sivo zelen s črnastimi pikami in pikami, stranice so nekoliko rumenkaste, trebuh belkast. Hrbtna in repna plavuti s črnimi pikami. Barva rib je odvisna od habitata: ruff je v rekah in jezerih s peščenim dnom lažji kot z meliščanim dnom. Oči ruha so velike, razvaljane, z dolgočasno vijolično, včasih celo modrikasto šarenico. Običajne velikosti so 10-15 cm, teža 20-25 g, včasih dosežejo dolžino 25-30 cm in težo 200 g. Večji primerki, kot redkost, najdemo v sibirskih rekah in Uralskih jezerih. Številni v rezervoarjih, zlasti v srednjem pasu evropskega dela ZSSR (Rybinskoye, rezervoarji Moskovskega kanala itd.).

Jež se drsti spomladi, v južnih rekah - od aprila. V moskovski regiji se drst začne v drugi polovici maja in konča v začetku julija. Kaviar ima premer približno 1 mm z veliko kapljico maščobe. Samica večkrat odloži jajčeca. Posamezniki dolgi 8-10 cm drstijo 4-6 tisoč jajčec in 15-18 cm - do 100 tisoč.

Jež se hrani zelo intenzivno. Naenkrat porabi 14,4 g ličink chironomidov na 1 kg teže, 6-krat več kot orade. Ruff je zelo požrešen, ne neha jesti skozi vse leto.

Ruff dozori zgodaj, pri dveh letih se drsti. Zgodnje zorenje in visoka rodnost zagotavljata hitro rast števila v rezervoarju. Jež ima škodljiv vpliv na pogoje za hranjenje dragocenih komercialnih rib, zlasti orade. Poleg tega je ruff zelo aktiven potrošnik kaviarja iz drugih vrst rib..

Takoj po izvalitvi se ruff hrani z zooplanktonom, kmalu pa preide na hranjenje z bentosom.

Aktivnost jerovka se poveča ponoči, ko gre v manjše kraje in se intenzivno hrani. V naravnih razmerah je težko opazovati ruff. Pozimi smo v akvariju opazovali ruffove. V velik akvarij so spustili približno ducat ruffov. Skrivali so se v kotih, dva ali trije so se skrivali v zavetju, ki je bilo urejeno v enem od vogalov. Kmalu se je med njima začel boj za posest zavetišča. Drug drugega so pregnali, sovražnika udarili z gobcem, vlekli plavuti in strgali tehtnico. Pridružili so se jim tudi drugi ruffi, včasih se je vseh deset rib znašlo v zavetišču. Po nekajdnevnih bojih je eden od ruffov trdno zasedel zavetišče in ni dovolil, da bi se kdo od njegovih sorodnikov, ki so se stiskali v kotih akvarija, približal. Kmalu so vsi umrli. Jež, ki je ostal v akvariju, skorajda ni zapustil zavetišča in skočil ven le za trenutek, da bi zajel hrano. Ostriž, ki je nekaj časa živel v akvariju, se je od časa do časa povzpel do njegovega zavetišča in mirno, drug ob drugem, preživel cel dan. Ruff v akvariju ni opazil drugih rib - verkhovka, minnows, srebrna orada. Z nastopom pomladi se je ruff pojavil in začel kazati agresivne nagnjenosti do drugih rib. Takoj ko je dobil hrano, je iz zavetišča skočil ruff z razpetimi plavutmi, odgnal vse ribe in nikogar ni pustil blizu hrane, dokler ni sam pojedel. Možno je, da ruff v zadrževalniku odžene tudi druge ribe s svojih krmnih območij. Iz ribolovne prakse je znano, da v krajih, bogatih z ruffom, ni nobene druge ribe, razen ostriža.

Ruff raste počasi. Največja starost ruha v rezervoarjih blizu Moskve je 7-8 let, v Finskem zalivu pa živi do 10 let. Povečanje števila rufov v vodnih telesih je zelo nezaželeno. Za boj proti njej je treba vzdrževati veliko število plenilskih rib, predvsem ščuka, in aktivno drveti ruff v drstiščih..

Rush, ali ligo (A. acerina), se od ruff razlikuje po dolgem gobcu in manjših luskah. Najdemo ga le v rekah s precej hitrim tokom. Na takih območjih je veliko več kot navadni ruff, ki ima raje jezera in tekoče ribnike. Splošna barva telesa je rumenkasta, hrbet je večinoma olivno zelen, trebuh je srebrno bel, na straneh telesa in hrbtni plavuti pa je več vrstic temnih pik, zaradi česar so ribe videti zelo pestre. Privet je nekoliko večji od ruha, njegova običajna velikost je 8-13 cm, lišaj je pogosto dolg 16-20 cm. Dresti se spomladi, prej kot ruff, v rekah na hitrem toku, na čisti peščeni in kamniti podlagi. Spodnji kaviar, lepljiv, z veliko kapljico maščobe. Razvoj je počasen zaradi nizke temperature. Pri temperaturi vode 14 ° C se valjenje pojavi v 7-8 dneh. Velikost izvaljenih ličink je 4, 3 mm. Pomemben del svojega časa preživijo v spodnjih plasteh. Rumenjak se absorbira po 9-10 dneh, v tem obdobju so ličinke fotofilne, vodijo pelagičen način življenja in jih tok prenaša po reki. Hrani se z različnimi bentoskimi nevretenčarji in majhnimi ribami. Meso ligamenta je mehko. Ribiči zelo cenijo uhane.

Progasti ruff (A. schraetser) živi v Donavi, od Bavarske do delte, najdemo pa ga tudi v Črnem morju pred ustjem Donave. Na straneh telesa ima 3-4 črne vzdolžne črte. Dolžina črtastega rufa doseže 20-24 cm.

Kotleti (Aspro) se od ruffov razlikujejo po fuziformno valjasti obliki telesa, prisotnosti dveh opazno ločenih hrbtnih plavuti in gladkem spodnjem robu predoperkuluma.

Družina Chopa vključuje tri vrste: navaden kotlet, majhen kotlet in francoski kotlet.

Navadni kotlet (A. zingel) ima sivkasto rumeno barvo, na straneh so 4 poševne temno rjave črte. Razdeljen je v Donavi in ​​njenih pritokih od Bavarske do delte. Dolžina doseže 30-40 cm, včasih tudi do 48 cm. Odsek ostane na dnu, v globokih krajih, hrani se z bentoskimi nevretenčarji in majhnimi ribami. Kaviar se drsti marca - aprila v strugi reke na prodnikih. Majhen, lepljiv kaviar.

Majhen kotlet (A. streber) je pogost v Donavi in ​​v reki Vardar, ki se izliva v Egejsko morje. Francoski kotlet (A.asper) živi v porečju Rhone.

Percarina (ena vrsta P. demidoffi) je podobna ruffom, vendar se razlikuje po tem, da obstajata dve hrbtni plavuti, čeprav sta v stiku. Preoperkulum ima bodice po robu. Zadnji rob operkuluma leži na hrbtenici na vrhu ključnice. Tehtnica je tanka, zlahka odpade. Percarina živi v severnih, rahlo osoljenih delih Črnega in Azovskega morja. To je majhna riba (približno 10 cm), telesna barva je rumenkasta z rožnato-vijoličnim odtenkom na hrbtu, stranice in trebuh so srebrni. Na zadnji strani hrbtne plavuti je več temnih lis, vse plavuti so prozorne, brez lis.

Perkarin se začne razmnoževati v drugem letu življenja, drsti se po delih, drst se nadaljuje celo poletje, od junija do avgusta. Kaviar je majhen, na dnu se drži podlage. Izležene ličinke najprej ležijo na dnu, nato začnejo občasno plavati gor, po dveh dneh pa se dvignejo na površje in preidejo na pelagični način življenja. Mladiči se hranijo z majhnimi nevretenčarji, nato izključno s kalanipedo in misidami, po dolžini 4 cm pa z mladicami gobic in tulke. V različnih obdobjih dneva se perkarin hrani z različnimi organizmi: podnevi uživa rake, ponoči pa predvsem tulko. Verjetno je tulka z dobrim vidom ponoči bolj dostopna za perkarin. Percarina lovi tulko, ki jo vodijo organi stranske črte, ki so pri njej zelo dobro razviti. Percarina se hrani s ščukarom. Percarina je smeti, izloča veliko sluzi in zato, ko jo ulovimo s papalino, vrednost ulova močno pade.

Gorski ostriž (Komanichthys, ena vrsta K. valsanicola) je bil prvič opisan leta 1957 iz majhnih gorskih rek v Romuniji. Njegova predoperkularna kost ima gladek rob. Obstajata dve hrbtni plavuti. Prsna in medenična plavuti so dolge. Izjemno je, da je genitalna papila (genitalna papila) dobro razvita v kamnitih ostrižih, tako kot pri majhnih ameriških ostrižjih. Kamniti ostriž doseže dolžino 12,5 cm. Običajno se drži pod kamni.

Trije nenavadni rodovi ameriškega ostriža - Percina (Percina, 20 vrst), Ammocrypta (Ammocrypta, 5 vrst), Etheostoma (Etheostoma, približno 74 vrst) - se imenujejo darterji. Darterji so majhne ribe, njihova običajna dolžina je 3-10 cm, le nekatere dosežejo 15-18 cm.

Predoperkularna kost pri darterjih je pri nekaterih popolnoma gladka ali šibko nazobčana, usta majhna, zadnji rob maksile je skrit pod preorbitalno. Zaradi spodnjega načina življenja opazimo zmanjšanje plavalnega mehurja; pri vrstah iz rodu Etheostoma ga popolnoma ni. Samice imajo genitalno papilo, ki je še posebej dobro razvita pri velikih posameznikih. Pri samcih številnih vrst se med drstenjem v spodnjem delu bokov in na trebuhu razvijejo epitelijski tuberkuli, tako imenovana plemenska obleka. Darterje najdemo v različnih vrstah vodnih teles, vendar imajo mnogi raje potoke in majhne reke s hitrim tokom. Držijo se dna, skrivajo se pod kamenjem ali, če je zemlja peščena, se vanj zarijejo. Ko se nevarnost približa, hitro, kot puščica iz loka (od tod tudi njihovo angleško ime darter), skočijo s kraja, se premaknejo na kratko razdaljo in se prav tako nenadoma ustavijo, spet skrijejo pod kamne ali v tla. Nekatere vrste se držijo kamnitih območij z razvito vegetacijo. Prehranjujejo se predvsem z ličinkami žuželk: kironomidi, majske muhe in kamne.

Med pikači obstajajo vrste, ki skrbijo za potomce in ščitijo položena jajčeca. Drugi ne zaščitijo jajčec neposredno, ampak se nahajajo v bližini drstišča, kot da bi območje drstišča zaščitili pred drugimi posamezniki njihove vrste. Toda obstajajo vrste, ki pokopajo jajčeca do globine nekaj milimetrov, zapustijo ta območja in jih nikoli več ne obiščejo. Za številne vrste je značilno oblikovanje parov, nekakšne drstitvene igre, spopadi samcev.

Raznolikost pikačev je ogromna (približno 100 vrst!); Naseljujejo tako nenavadna vodna telesa, da verjetno še vedno obstajajo vrste, ki jih znanost še vedno ne pozna. Do nedavnega so bile opisane nove vrste in urejena sistematična imena že znanih vrst..

Družina ostrižev (Percidae)

Pri ribah ostrižih sta prva dva žarka v analni plavuti v obliki bodic. Hrbtna plavut je sestavljena iz dveh delov: bodečega in mehkega, ki sta pri nekaterih vrstah povezana, pri drugih sta ločena. Čeljusti imajo ščetkaste zobe, nekatere vrste imajo očesce. Tehtnica je ctenoidna. Ta družina združuje več kot 160 vrst, ki spadajo v devet rodov. Ostriž - prebivalci sladkih in slanih voda severne poloble.

V tej družini ločimo dve poddružini - ostrižu podobne (Percinae) in ščuke (Luciopercinae). Razlike med njimi določajo stopnja razvitosti medhemalnih koščic, bodic v analni plavuti in bočne črte. Vzporedni razvoj je privedel do konvergentno podobnih majhnih bentoskih rib z zmanjšanim plavalnim mehurjem v vsaki od poddružin. Pri predstavnikih poddružine ostrižnikom (ruffs, grgeči, perkarini, severnoameriški pikado) je sprednja medhemalna kost bolj razvita kot ostale, bodice v analni plavuti so močne, stranska črta se ne razteza do repne plavuti.

Najbolj razširjeni so ostriži (Severna Amerika, Evropa, Severna Azija), sledijo jim ščuka (Severna Amerika in Evropa) in ruffi (Evropa in Severna Azija). Kotlete, skale in perkarino najdemo samo v Azovsko-Črnomorskem bazenu, pikado - v Severni Ameriki.

Območja razširjenosti ostriža in ščuka

Ribe iz rodu ostriž (Regsa) imajo dve hrbtni plavuti. Lica so v celoti prekrita z luskami. Operkulum ima eno ravno hrbtenico, preoperkulum je nazobčan zadaj, spodaj ima trnkaste trne. Ščetinasti zobje so razporejeni v več vrstah na čeljustih, palatinah, eksternopterigoidih, na žrelnih kosteh; brez zob. Ta rod vključuje tri vrste ostrižev: navadnega, rumenega in balkhaškega ostriža.

Običajni ostriž (P. fluviatilis) najdemo v Evropi (razen Španije, Italije, Severne Skandinavije), v severni Aziji, do porečja Kolime, vendar je ni v jezeru Balkhash, Issyk-Kul in v porečju Amurja, razen jezera Kenon blizu Chita, kamor so ga uvedli na začetku 19. stoletja, se je tam dobro ukoreninil in postal komercialna riba. Konec prejšnjega stoletja je bila vnesena v avstralske rezervoarje. Živi v jezerih, rezervoarjih, rekah, tekočih ribnikih, slanih in celo alpskih jezerih (na nadmorski višini 1000 m). V nekaterih jezerih - edini predstavnik ihtiofavne.

Ostriž je lepo in živo obarvan: temno zelen hrbet, zelenkasto rumene stranice so posejane s 5-9 temnimi prečnimi črtami; repna, analna in medenična plavuti so svetlo rdeče; prsne plavuti so rumene. Prva hrbtna je siva z veliko črno piko zadaj, druga je zelenkasto rumena. Oči so oranžne. Vendar pa se njegova barva spreminja glede na rezervoar. Na primer v gozdnih šotnih jezerih je popolnoma temno.

Ščuka (Stizostedion) in ostriž (Regsa)

V velikih jezerih in zadrževalnikih tvori ekološke oblike, omejene na različne dele zadrževalnika: majhne obalne, zeliščne ostriže in velike globoko zakopane. Ostriž raste počasi, pri prehrani so ličinke zooplanktona in ličink zelo pomembne. Globokomorski ostriž je plenilec, ki hitro raste. Največji posamezniki dosežejo dolžino 40 cm in maso več kot 2 kg (opažen je ostriž dolžine 55 cm in mase 3 kg). Veliki ostriži so videti grbavi, saj zrastejo bolj v višino in debelino kot v dolžino. Spolno zrelost dosežejo zgodaj: moški - pri 1–2 letih, samice - pri 3 letih in kasneje. Slednji, odvisno od velikosti, odnesejo 12-300 in celo 900 tisoč jajčec. Drstijo se pri temperaturah od 7–8 do 15 ° С. Jajca položimo na lansko vegetacijo, drevesa, korenine, vrbove veje in celo na tla. Zid je votla mrežasta cev iz želatinaste snovi, katere stene imajo celično strukturo. Jajca se nahajajo 2-3 koščke na vsaki strani celice. Premer razvijajočega se jajčeca je približno 3,5 mm. Rumenjak vsebuje veliko kapljico maščobe. Zid, obešen na različne predmete, spominja na čipkaste trakove. Dolžina in širina sklopke je odvisna od velikosti samice. Pri majhnih se njegova dolžina giblje med 12 in 40 cm, pri velikih pa za 1 mm več. V obalnem pasu so pogostejše kratke sklopke, večje pa v globini. To lahko presodimo z merjenjem sklopk, položenih na smrekove metle, ki so umetna drstišča, ki so bila prej spuščena v različne globine. Želatina, v katero so zaprta jajčeca, jih verjetno ščiti pred saprolegnijo (plesnijo) in sovražniki - različnimi nevretenčarji in ribami. V nekaterih jezerih, ki niso zelo globoka in precej prozorna, je mogoče prešteti število položenih sklopk in tako določiti absolutno število samic v drstitvenem delu črede. V prvem letu življenja se majhni ostriži - "ostrechenki" v rekah zadržujejo v obalnih goščavah, v jezerih in rezervoarjih in kažejo široko ekološko plastičnost glede na izbiro hrane. Nekateri se obnašajo kot pravi planktofagi, hranijo se v pelagičnem območju, drugi se držijo obalnih grmov, hranijo se z nevretenčarji ali plenilci. Ostriž lahko preide na plenilsko hranjenje že pri dolžini 2–4 cm, običajno pa postane plenilec pri dolžini več kot 10 cm. Hrani se tako z nedoraslimi mladiči drugih vrst kot s svojimi, njen kanibalizem se še posebej nazorno kaže v jezerih, kjer je edini predstavnik ihtiofavne. Za rast 1 kg ostrižev se porabi 5,5 kg drugih rib.

Ostriž se majhno premika do drstišč in hranilišč. Od velikih rek in jezer se pogosto dvigne do pritokov, da se drsti in drsti ob poplavi. Po drstenju naredi prehranjevalne selitve, na primer v jezera nižine Meshchera, ki se nahajajo v poplavnem območju rek Pra in Oka, julija pa pride do pitanje številnih nedoraslih. Pozimi grederji zapustijo jezera, saj se zaradi zmanjšanja vsebnosti kisika v vodi življenjske razmere v njih močno poslabšajo.

Zaradi široke razširjenosti in velike številčnosti je ostriž cenovno dostopen plen številnih rib (som, ščuka, ščuk, rebra). Napadajo jo tudi ptice (galebi, čigre). Ostriž je ulovljen v znatnih količinah, v nekaterih jezerih je do polovice ulova rib. Zaradi velike požrešnosti in vedenja ostriža ga ljubiteljski ribiči vse leto lovijo z različnimi rešitvami: plavajočimi palicami, krogi, potjo za smuči, prosti troling. Ostriž prostovoljno vzame; pogosto odtrga kljuko in vedno znova zgrabi šobo, dokler je dokončno ne zazna. Ta riba je neobčutljiva na bolečino. Ribiči so morali videti, kako je ostriž, ki je prijel pogled na trnek in ga s tem izgubil, kmalu padel na isti trnek, ki ga je zapeljalo njegovo oko. Ne boji se hrupa. V delti Nemunasa se uporablja celo poseben način zimskega ribolova, pri katerem ga zvabljajo udarci po hrastovi deski, spuščeni s svojim koncem v luknjo. Da bi ujeli velikega ostriža, ribiči na jezerih Leningradske regije s palico zaslišijo zvok, ki nekoliko spominja na hrup skakalnih rib. Ostriž se pogosto zadržuje med kupi uničenih mlinov, blizu velikih kamnov in se skriva v bližini poplavljenih trnkov. Majhne gredice so vzete v pločevinke in celo steklenice na dnu. Tako jih ujamejo mali ribiči..

V jezerih, rezervoarjih in ribnikih, bogatih z dragocenimi komercialnimi vrstami (bele ribe, postrvi, orade, krapi, ščukarji), je ostriž smetna riba: hrani se z isto hrano kot komercialne ribe in poje jajca, ki so jih legla. V takih rezervoarjih je treba zmanjšati število ostrižev - povečati njegov ulov in, kar je najpomembneje, omejiti razmnoževanje. V ta namen se v rezervoar postavijo umetna drstišča, ki jih nato odstranijo s položenim okrasnim kaviarjem..

V drugi polovici XIX. navadnega ostriža iz Velike Britanije so prevažali v vode Tasmanije v Avstraliji in nekoliko kasneje na Novo Zelandijo in povsod se je dobro ukoreninil. Drstenje poteka zgodaj spomladi - julija - avgusta, pri temperaturi vode 10–12 ° C. Ureditev rek prispeva k rasti njihovega števila. Cenjen je kot odličen objekt športnega ribolova. Vnos ostriža v nekatera vodna telesa Južne Afrike ni bil uspešen, čeprav je v prvih letih po uvedbi izbruh njegovega obilja.

Ostriž Balkhash (R. schrenki) je razširjen v Balkhašu in Alakul, v reki Ili in jezerih njene poplavne ravnice. Od navadnega ostriža se razlikuje po svetlejši barvi, bolj prepuščenem telesu, odsotnosti črne lise na hrbtni plavuti in prečnih temnih progah pri odraslih ribah, spodnji prvi hrbtni plavuti, štrleča sprednja spodnja čeljust. Živi v različnih pogojih, najdemo ga tako v hitrih rekah polgorskega tipa kot v močno zaraščenih ribnikih. V Balkhašu tvori dve obliki: pelagično in obalno. Obalni ostriž se prehranjuje z zooplanktonom, bentosom, raste počasi, v starosti 8 let ima dolžino 12-15 cm, težo 25-50 g. Pelagični ostriž v tej starosti doseže dolžino 30–36 cm in maso 500–800 g; najdemo primerke, ki tehtajo več kot 1 kg. Ta vrsta je po naravi hranjenja plenilec, hrani se z ognjem, nedoraslimi vrstami drugih vrst, še posebej pogosto pa uživa svoje nedorasle vrste. Ko se voda segreje nad 20 ° C, se intenzivnost hranjenja ostriža zmanjša in se oddalji od obale. Jeseni se hrani s podmladi ostrižev, ki tvorijo znatne koncentracije v obalnem pasu, pozimi pa se ne ustavi. Drstenje v zahodnem delu Balkhasha se zgodi aprila, v vzhodnem delu - maja. Glavna drstišča so osvežena plitva območja ob obali, pa tudi v delti Ili. Ostriž Balkhash doseže dolžino 50 cm in težo 1,5 kg. Križa se z navadnim ostrižem blizu meja njegovega obsega. Takšni hibridi so bili najdeni v številnih jezerih v severnem Kazahstanu. V Balkhašu je bil ostriž pred uvedbo zandra komercialna riba, ulovili so ga in pripravili v slani, posušeni in zamrznjeni obliki. Ostriž, vnesen v Balkhash, porabi velike količine ostriža, zato se je število slednjih močno zmanjšalo.

Rumeni ostriž (P. flavescens) je pogost v Severni Ameriki, vzhodno od Skalnega gorovja, severna meja njegovega območja je Veliko suženjsko jezero, zaliv James, Nova Škotska; južni - Kansas, zgornji Missouri. Ob atlantski obali se območje razteza proti jugu in meji na Florido in Alabamo. Po strukturi in življenjskem slogu je ta vrsta zelo blizu navadnemu ostrižu in se od njega razlikuje po barvi. Oljka na hrbtu, na straneh zbledi v zlato rumeno, na trebuhu pa belo. Ob telesu je osem prečnih temnih črt. Največja teža do 1,6 kg. Plodnost je 75 tisoč jajčec. Je pomembno mesto športnega ribolova, zlasti na Velikih jezerih, v vseh letnih časih. Običajni ulov ribičev je ostriž, ki tehta 100-300 g, v nekaterih jezerih pa se pogosto lovijo gredje od 400-800 g. V severnih jezerih, kjer je povprečna teža ulova 200 g in več, je razvit gospodarski ribolov.

Za rod ruff (Gymnocephalus) je značilno dejstvo, da so trnasti in mehki deli hrbtne plavuti stopljeni skupaj, na glavi so velike votline občutljivih kanalov, na čeljustih pa so ščetine. Obstajajo štiri vrste ruffov: navadni, podonavski, lila, črtasti.

Ribe iz družine ostrižev: 1 - navadni ruff (Acerina cernua); 2 - navaden kotlet (Aspro zingel); 3 - navadni ostriž (Stizostedion lucioperca); 4 - bersh (Stizostedion volgensis); 5 - ostriž Balkhash (Regsa schrenki); 6 - navadni ostriž (Regsa fluviatilis); 7 - eteostomija (Etheostoma pallididorsum); 8 - perkarina (Percarina demidoffi).

Navadni ruž (G. cernua) je razširjen v Evropi, zahodno od Francije in v severni Aziji, vse do Kolime. Ni je v Španiji, Italiji, Grčiji, Zakavkazju in porečju Amurja. Naseljuje zalive velikih rek, majhnih pritokov, jezer, tekočih ribnikov. Raje počasi tekoče vode in se izogiba hitro tekočim severnim rekam.

Hrbet je sivozelen s črnastimi pikami in pikami, stranice so nekoliko rumenkaste, trebuh belkast. Hrbtna in repna plavuti s črnimi pikami. Barva rib je odvisna od habitata: ruff je v rekah in jezerih s peščenim dnom lažji kot z meliščanim dnom. Oči ruff imajo dolgočasno vijolično, včasih celo modrikasto šarenico. Običajna dolžina je 8–12 cm, teža 15–25 g, včasih doseže dolžino več kot 20 cm in težo več kot 100 g. Velike primerke najdemo v sibirskih rekah, Obskem zalivu in nekaterih uralskih jezerih. V večini rezervoarjev ruff dozori pri 2-3 letih, včasih se samci drstijo v starosti enega leta. V rezervoarjih Karelia, rezervoar Bukhtarma, Jenisej doseže spolno zrelost pri 3-4 letih, v Obskem zalivu pa celo pri 5 letih. Pričakovana življenjska doba se temu ustrezno podaljša. Največja starost ruha v ulovu iz različnih vodnih teles je od 7 do 12-13 let. Drstenje se običajno začne pri temperaturi 6-8 in konča pri 18-20 ° C. V eni drstveni sezoni samice drstijo več porcij jajčec. Skupna plodnost osebkov, dolgih 15–18 cm, je do 100 tisoč jajčec. Kaviar s premerom približno 1 mm ima veliko kapljico maščobe in lepljivo lupino. Samice razpršijo jajčeca, ki se pritrdijo na zrna peska, kamenčke, redkeje na podvodne korenine rastlin, olesenele ostanke. Takoj po izvalitvi se mladi ruffi prehranjujejo z zooplanktonom, kmalu pa preidejo na hranjenje z bentosom. Aktivnost rufov se poveča v mraku in ponoči, v tem času gre v plitvo vodo in se aktivno hrani. Naenkrat na 1 kg mase porabi 14,4 g ličink hironomidov, 6-krat več kot orade.

Hrani se skozi vse leto. Zgodnje zorenje in visoka rodnost zagotavljata hitro rast števila v rezervoarju. Jež ima škodljiv vpliv na pogoje za hranjenje dragocenih komercialnih rib, zlasti orade.

Zadrževanje ruffov v akvariju nam omogoča sledenje nekaterih točk njegovega vedenja. Spuščeni ježi v akvarij so se takoj skrili v kotih, nekateri pa so se skrili v posebej postavljenem zavetju - cvetličnem loncu. Kmalu se je začel boj med ribami za posedovanje zatočišča. Drug drugega so pregnali, sovražnika udarili z gobcem, vlekli plavuti in strgali tehtnico. Po večdnevnih bojih je eden od ruffov trdno zasegel zavetišče in ni pustil nobenega od svojih sorodnikov, ki so se stiskali v kotih akvarija in kmalu umrli. Preostali ruff skoraj ni zapustil zavetišča, skočil je ven le za trenutek, da bi zajel hrano. Ostriž, ki je nekaj časa živel v akvariju, se je včasih povzpel v njegovo zavetje in sta mirno, drug ob drugem, preživela cel dan. V akvariju nisem opazil drugih rib: verkhovka, minnows, srebrna orada. Z nastopom pomladi se je opogumil in začel kazati agresivnost do drugih rib. Ob pogledu na hrano s širokimi plavutmi je skočil iz zavetišča, pregnal vse ribe in nikogar ni pustil blizu hrane, dokler ni sam pojedel. Možno je, da ruff odžene tudi druge ribe stran od njihovih krmilnih območij v rezervoarju. Iz ribolovne prakse je znano, da v krajih, bogatih z ruffom, ni nobene druge ribe razen ostriža. Povečanje števila rufov v vodnih telesih je zelo nezaželeno. Za boj proti njej je treba vzdrževati veliko število plenilskih rib, predvsem ščuka, in aktivno drveti ruff v drstiščih..

Rush ali ličinka (G. acerina) se od ruff razlikuje po dolgem gobcu in manjših luskah. Najdemo ga v porečjih Črnega in Azovskega morja, v Dnjestru, Južnem Bugu, Dnjepru, Donu, Kubanu in Doncu v dokaj hitrem toku, kjer navaden ruff običajno ni. Telo telesa je rumenkasto, hrbet je večinoma olivno zelen, trebuh je srebrno bel, na straneh telesa in hrbtni plavuti pa je več vrstic temnih pik, zaradi česar so ribe videti zelo pestre. Pegavec je nekoliko večji od rufa, njegova običajna dolžina je 8–13 cm, privetnik pa je pogosto dolg 16–20 cm. Drstijo se spomladi, prej kot ruffs, v rekah na hitrem toku, na čisti peščeni zemlji. Spodnji kaviar, lepljiv, z veliko kapljico maščobe. Razvoj je počasen zaradi nizke temperature vode. Pri temperaturi 14 ° C se valjenje pojavi v 7–8 dneh. Izležene ličinke so nekaj več kot 4 mm in večino časa preživijo v spodnjih plasteh. Rumenjak se absorbira po 9–10 dneh, v tem obdobju ličinke zahtevajo svetlobo, vodijo pelagičen način življenja in jih tok prenaša po reki. Hrani se z različnimi bentoskimi nevretenčarji in majhnimi ribami. Meso privetke je mehko, ribiči zelo cenijo ribjo juho.

Progasti ruff (G, schraetser) je razširjen v Donavi, od Bavarske do delte; najdemo ga v Črnem morju pred ustjem Donave, v reki Kamchia (Bolgarija). Na straneh ima 3-4 črne vzdolžne črte. Dolžina črtastega rufa je 20–24 cm. Kot ličinka ima raje hitro tekoče vode s peščenim in skalnatim dnom. Donavski ruž (G. baloni) najdemo le v porečju Donave in ima kot navaden ruh raje počasi tekoče vode ravnin..

Rod Percarina (Percarina) z eno vrsto (P. demidoffi) je blizu ruffov, vendar se razlikuje po tem, da imajo te ribe dve hrbtni plavuti, čeprav so v stiku. Preoperkulum ima bodice po robu. Zadnji rob operkuluma prekriva hrbtenico, ki sedi na zgornjem delu kleitruma. Tehtnica je tanka, zlahka odpade. Percarina živi v severnih, rahlo osoljenih delih Črnega in Azovskega morja. Ta majhna riba (omejena dolžina približno 10 cm) ima rumenkasto barvo telesa z rožnato vijoličnim odtenkom na hrbtu, straneh in trebuhu so srebrne. Na zadnji strani hrbtne plavuti je več temnih lis, vse plavuti so prozorne, brez lis.

Perkarin se začne razmnoževati v drugem letu življenja, na porcije drsti jajčeca, drsti se poleti, od junija do avgusta. Kaviar je majhen, na dnu se drži podlage. Izležene ličinke najprej ležijo na dnu, nato začnejo občasno plavati gor, po dveh dneh pa se dvignejo na površje in preidejo na pelagični način življenja. Mladiči se hranijo z majhnimi nevretenčarji, nato izključno s kalanipedi in misidi, po doseganju dolžine 4 cm pa z mladoletnimi gobiji in tulko. V različnih obdobjih dneva se perkarin hrani z različnimi organizmi: podnevi uživa rake, ponoči pa predvsem tulko. Percarina lovi tulko, ki jo vodijo organi stranske črte, ki so pri njej dobro razviti. Je smeti riba, izloča veliko sluzi in zato se ob ulovu s tulko vrednost ulova slednje močno zmanjša. Percarina jedo ščuka.

Ameriški darterji spadajo v tri rodove: Percina (Percina, 30 vrst), Ammocrypta (Ammocrypta, pet vrst), Etheostoma (Etheostoma, 84 vrst). Razširjena v vzhodnem delu Severne Amerike: zahodna meja njihovega območja poteka vzdolž Skalnega gorovja, severna meja na jugu Kanade in južna meja na severu Mehike. Darterji so majhne ribe, katerih običajna dolžina je 3–10 cm, le redke dosežejo 15–20 cm. Predoperkularna kost je ob robu popolnoma gladka ali pri nekaterih je šibko nazobčana, usta so majhna. Dve hrbtni plavuti, prva trnasta običajno nižja od druge, podprta z mehkimi žarki. Repna plavut je zaobljena. Prsne plavuti so zelo velike, pomagajo ostati na tleh in hitro premikati. Zaradi spodnjega življenjskega sloga opazimo zmanjšanje plavalnega mehurja, ki pa ga pri vrstah rodu Eteostoma popolnoma ni. Barva je pri večini vrst zelo svetla, pestra, kar je posledica kombinacije različnih odtenkov roza, rdeče, rumene, zelene in temne lise.

Darterji najdemo v različnih vrstah vodnih teles, vendar jih večina daje prednost potokom in majhnim rekam s hitrim tokom. Držijo se dna, skrivajo se pod kamni ali, če je zemlja peščena, se vanjo zarijejo. Ko se nevarnost približa, hitro, kot puščica iz loka (od tod tudi njihovo angleško ime darter), skočijo s kraja, premaknejo se na kratko razdaljo in se prav tako nenadoma ustavijo, spet skrijejo pod kamne ali v tla.

Pričakovana življenjska doba ni daljša od 5-7 let. Spolno zreli postanejo v tretjem letu življenja. Samice imajo genitalno papilo, ki je še posebej dobro razvita pri velikih posameznikih. Pri samcih številnih vrst se med drstenjem pojavi parjenje: na spodnjem delu strani telesa in na trebuhu se razvijejo epitelijski tuberkuli, svetlost barve pa se poveča. Številni pikači tvorijo pare, med njimi so svojevrstne igre drsti, moški boji. Vrsta skrbi za potomce tako, da ščiti jajčeca. Drugi neposredno zaščitijo jajčeca, vendar so v bližini drstišča vedno pripravljeni zaščititi svoje drstišče pred invazijo drugih posameznikov. Toda obstajajo vrste, ki pokopajo jajčeca do globine nekaj milimetrov, mesta zapustijo in jih nikoli več ne obiščejo..

Darterji se hranijo predvsem z ličinkami žuželk: kironomidi, majske muhe in kamnite muhe. Zaradi bliskovite hitrosti gibanja in zmožnosti skrivanja druge ribe težko lovijo. Toda v nekaterih vodnih telesih so pomembna hrana za športni ribolov rib, zlasti postrvi. Uporabljajo se kot vaba pri ribolovu. Nekatere umetne vabe posnemajo videz pikapolonic. Raznolikost pikačev je ogromna, njihova favna ni popolnoma raziskana.

Poddružina ščuka (Luciopercinae). Imajo medrebrne kosti enake velikosti, bodice v analni plavuti so šibke, stranska črta pa se razteza čez repno plavut. Ščuk, podoben zanderju, kotlet, romunski ostriž.

Rod ščuka (Stizostedion ali Lucioperca). Pri ščukarju je telo podolgovato, medenične plavuti so razširjene širše kot pri gredah, stranska črta se nadaljuje do repne plavuti, čeljust in nepčane kosti imajo običajno očesce. Rod vključuje pet vrst: navadni ostriž, bersh, morski ostriž živi v evropskih vodnih telesih; Kanadski in lahka plavuti - v vzhodni Severni Ameriki.

Navadni ostriž (S. lucioperca). Pri ščukarju ima druga hrbtna plavuti 19–24 razvejanih žarkov, pri analni plavuti 11–13 pa so lica (predoperkulum) gola ali delno prekrita z luskami, očesi na čeljustih so močni. Je največji predstavnik ostrižnih rib, saj doseže dolžino 130 cm in težo 20 kg. Običajna dolžina ščuka je 60–70 cm, teža je 2–4 kg. Zadnji del zandera je zelenkasto siv, na straneh ima 8-12 rjavo-črnih črt. Hrbtna in repna plavuti imajo temne lise, ostale so bledo rumene. Ščuka je pogosta v porečju Baltskega, Črnega, Azovskega in Aralskega morja ter v reki Marici, ki se izliva v Egejsko morje. Obseg ščuka se zaradi močne človeške dejavnosti širi. Konec XIX. predstavljen je bil nekaterim jezerom v Veliki Britaniji. V 50-ih letih XX. Stoletja je bil ostriž uveden v jezera Issyk-Kul, Balkhash, Biilikul, Chebarkul (regija Čeljabinsk) v rezervoarju Ust-Kamenogorsk. V svojem naravnem območju je naseljeno v vodnih telesih, kjer prej ni bilo: v nekaterih jezerih Karelia, Latvijska SSR, v rezervoarjih, imenovanih po Moskva, Moskvoretskaya sistem in druga vodna telesa.

Glede na način življenja ločimo dve obliki ščuka: stanovanjsko ali taftasto in polovično anadromno. Stanovanjski ščukar naseljuje reke in čista jezera. V jezerih in rezervoarjih živi v pelagičnem pasu, kjer se zadržuje na različnih globinah, odvisno od lege glavnih živilskih predmetov, vsebnosti kisika in temperature žive vode. Ščuka ima raje temperaturo 14-18 ° С. Izogiba se vodnim telesom z neugodnimi kisikovimi pogoji. Pol-anadromni ščuk je razširjen v slankastih vodah južnih morjev ZSSR in se za drstenje dviga v rekah Dnjepar, Volga, Ural, Don, Kuban. Spolno zrela postane pri 3-5 letih, nekoliko pozneje - pri 4-7 letih. Njegova jajčeca so majhna, plodnost je visoka, na primer v kubanski ostriži od 200 tisoč do 1 milijon jajc. Pomladna drst se pojavi v obalnem pasu, ob zori. Samček si izbere prostor za odlaganje jajčec in ga očisti mulja. Drsteni substrat je lahko zelo različen. V Donu, Kubanu in Volgi samica odlaga jajčeca na vegetacijo, v številna jezera in rezervoarje - na pesek, v Kurški laguni Baltskega morja - na kamne. Takšna plastičnost ščuka glede na podlago prispeva k dejstvu, da ta riba uspešno odlaga jajčeca na umetnih drstiščih (smrekove veje, lupin, sintetična vlakna, prišita v vrečo, na liste skrilavca). Moški zaščiti položena jajčeca, jih zaščiti pred zamulitvijo in s pogostimi in močnimi gibi prsnih plavuti izpere usedline. Aktivno ščiti jajčeca pred drugimi ščuki, vendar skoraj ne posveča pozornosti drugim ribam, ki se mutijo zraven: roach, ostriž, palica; še več, roach pogosto odloži jajčeca v gnezdo ščuka, kar je neke vrste "gnezdilno parazitiranje". Če "stražni" zander zapusti gnezdo, ga včasih nadomesti z drugim.

Hitrost razvoja jajčec je odvisna od temperature: pri 9–11 ° C se ličinke izležejo po 10–11 dneh, pri 18–20 ° C - po 3–4 dneh. Po absorpciji rumenjakove vrečke se ličinke hranijo z zooplanktonom. V drugem mesecu življenja se ščuk preklopi na hranjenje z velikimi nevretenčarji: misidi, kumaceji in mladicami rib. Če je mladoletni zander opremljen z ustrezno hrano, hitro raste in do jeseni doseže dolžino 10–15 cm. Ščuk se hrani z razmeroma majhnim plenom, glavna dolžina velikega plena je 8–10 cm. Običajno pogoltne preganjane ribe, zato je njegova najljubša hrana v severnih jezerih smrdec, plavut, v jezerih srednjega pasu - ruff, ostriž, bleak, roach, v južnih morjih - tulka, goby. Tako se ščuk hrani predvsem z malovrednimi ribami. Za 1 kg mase zaužije 3,3 kg drugih rib. To je manj, kot zahtevajo ščuka in ostriž. Zato ga prostovoljno gojijo v različnih vodnih telesih. Hitrost rasti žabja je v različnih vodnih telesih različna. V severnih jezerih in zadrževalnikih raste veliko slabše kot v južnih; polovična anadromna ščuka raste hitreje kot prebivalci večine populacij. Skladno s tem se starost pubertete zelo razlikuje. Polovično anadromni ščukar postane spolno zrel v povprečni starosti 3-5 let, prebivalec pa pozneje pri 4-7 letih. Ščuka ima tudi sovražnike. Nevretenčarji, zlasti kiklopi, se hranijo z njenimi ličinkami. Mladega ostriža uživajo ostriž, ščuka, jegulja, som.

Ščuka je zelo dragocena komercialna riba. Ujamejo ga tudi ljubiteljski ribiči. Najbolje je ujeti zjutraj, pozno popoldne ali ponoči. Po uravnavanju pretoka rek v južnih morjih ZSSR so se naravne razmere za drst žanda poslabšale. Trenutno se večina ščuka razmnožuje v posebnih ribogojnicah. Postane pomembna komercialna riba v rezervoarjih evropskega dela ZSSR, pa tudi v jezerih Balkhash, Issyk-Kul v rezervoarju Bukhtarma..

Bersh (S. volgensis) se od ščuka razlikuje po tem, da na spodnji čeljusti nima očes in je preoperkulum v celoti prekrit z luskami. Dolžina breza je manjša od dolžine ščuka: doseže 45 cm in tehta 1,2–1,4 kg. Živi v rekah Kaspijskega, Azovskega in Črnega morja, predvsem v spodnjem in srednjem toku. To so v glavnem ribe iz spodnjega rečnega toka, vendar so vključene v Kaspijsko morje, pogoste so v južnih rezervoarjih - Tsimlyansk, Volgograd, Kuibyshev. Ko se premikamo proti severu, se datumi drsti premikajo od aprila do maja v delti Volge do maja in junija v rezervoarju Kuibyshev. Po izvalitvi se ličinke prehranjujejo z majhnim zooplanktonom, po dolžini 40 mm ali več pa preidejo na hranjenje z bentosom. Prehod na plenilsko hranjenje z ribami (podmladki ciprinidov in ostrižnikov) opazimo v beršu v drugem letu življenja. Berš, dolg več kot 15 cm, se hrani izključno z ribami. Zaradi pomanjkanja očes in razmeroma ozkega grla ne more ujeti in pogoltniti velikega plena. Dolžina žrtev je od 0,5 do 7,5 cm, ponavadi pa 3-5 cm. Odrasle beršine spomladi intenzivno pitajo prezimljeni enoletniki, jeseni pa odrasle ribe leta; poleti se intenzivnost krmljenja zmanjša.

Morski ostriž (S. marina) ima, tako kot navadni ostriž, na čeljustih kanine, vendar se razlikuje po številu razvejanih žarkov na analni plavuti, ki jih ima manj (15–18 v primerjavi z 19–24). Morski ostriž, ki je razširjen v severozahodnem delu Črnega morja, vstopa v izlive Donave in Buga kot ena sama enota; Ščuka, ki naseljuje srednji in južni Kaspijski kraj, se izogiba osveženim območjem. Njegova dolžina doseže 50-60 cm, teža je do 2 kg. Spolna zrelost nastopi pri 2–4 letih. Jajca so večja od jajčec navadnega ščuka. Glede na velikost je plodnost od 13 do 126 tisoč jajčec. Za vzrejo se približuje obalam. Drsti se spomladi na kamnitih tleh. Morski ščukar skrbi za kaviar in ga ščiti pred jedjo številnih gobijev. Ta riba je plenilec, katerega hrano sestavljajo papalina, atherina, nedorasli sled, kozica. Njegova tržna vrednost je majhna.

Severnoameriški ostriž - svetloplavuti (S. vitreum) in kanadski (S. canadense) - sta po številnih morfoloških značilnostih bližje morskemu ostrižu kot običajnemu ostrižu. Glede na razširjenost, glede na slanost in velikost je ostriž v lahkih plavutih do neke mere analog običajnega ščuka in kanadskega ostriža. Območje prvega se razteza vzdolž atlantske obale, od Quebeca, preko New Hampshira v Pensilvaniji, nato pa po zahodnem pobočju Apalačev gre proti jugu do Alabame in vzhodno do Oklahome. Na severu in ob reki Mackenzie lahka plavuta skoraj doseže vode Arktike. Obseg kanadskega ščuka je že. Na severu ga omejuje bazen Saskatchewan in James Bay, na vzhodu - zahodni del Virginije, na jugu reke Tennessee v Alabami in Red River v Teksasu. Zahodna meja poteka skozi zvezne države Kansas, Wyoming in Montana. Obe vrsti raje velike reke in jezera. Ostriž s svetlo plavuti vstopi v osvežena območja nekaterih zalivov Atlantskega oceana.

Motno rumeno-oljčna barva na hrbtu in na straneh svetlobarvnih ščukarjev na trebuhu postane bela. Na straneh je 6-7 prečnih črt. Prisotnost temne lise na repni plavuti in na zadnjem delu prve hrbtne plavuti, značilne srebrne ali mlečno bele barve konca spodnjega rebra repne plavuti, jo zlahka loči od kanadskega ščuka. Razlikujejo se med seboj in po številu piloričnih dodatkov. Svetlo pero jih ima tri in so dolge, medtem ko jih ima kanadski ostriž 3-9 (običajno pet) in kratek. Največja masa ostrižev v ulovih je 4,8–6,4 kg, z izjemo 8 kg, za kanadskega ostriža - 3,2 kg.

Plodnost svetloplavutega ščuka je 25-700 tisoč jajčec. Drstenje se običajno zgodi ponoči, po drstenju ščukar zapusti drstišče, za drstna jajca jim ni mar. Odvisno od pogojev hranjenja mladostniki čez poletje zrastejo do 10–30 cm. V južnem delu območja dozori v tretjem letu in živi največ 6-7 let. Na severu raste počasneje, dozori v 4-5 letih, pričakovana življenjska doba se poveča na 12-15 let. Ta riba je najljubši predmet športnega ribolova. Veliko o življenju zandera je postalo znano z opazovanji ljubiteljskih ribičev. Izkazalo se je, da raje ostanejo v spodnjih plasteh vode, blizu peščenih raž in tvorijo majhne grozde. Aktivno jemlje vabo po sončnem zahodu; vaba, ki dobro posnema žive ribe, s katerimi se hrani v naravi, je najboljša.

Rod chopa (Zingel ali Aspro) se od ruha razlikuje po fuziformno valjasti obliki telesa, z dvema opazno raztegnjenima hrbtnima plavutoma in gladkim spodnjim robom predoperkuluma. Rod vključuje tri vrste: navaden, majhen in francoski kotlet.

Navadni kotlet (Z. zingel) živi v Donavi in ​​njenih pritokih, od Bavarske do delte in na Dnjestru. Telo je sivkasto rumene barve, s štirimi temno rjavimi črtami na straneh. Dolžina doseže 30–40 cm, največja dolžina 48 cm. Drži se na dnu, v velikih rekah ga najdemo v kanalskem delu; hrani se z bentoskimi nevretenčarji, majhnimi ribami. Kaviar se drsti marca - aprila v strugi reke na prodnikih. Majhen, lepljiv kaviar.

Majhen kotlet (Z. streber) je razširjen v Donavi in ​​njenih pritokih, kot navaden kotlet, in v reki Vardar (porečje Egejskega morja). V primerjavi z navadnim kotletom je bolj gladkega telesa; zadržuje na območjih s še hitrejšim tokom. Francoski kotlet (Z. asper) živi v porečju Rhone, po videzu in življenjskem slogu je blizu majhnemu kotletu.

Ostriž (Romanichthys) z eno vrsto R. valsanicola. Prvič opisano leta 1957. iz majhnih pritokov zgornjega odseka reke Arges (porečje Donave). Pokaže pomembne konvergentne podobnosti z ameriškim Darterjem. Predoperkularna kost ima gladek rob. Prsna in medenična plavuti so precej velika, hrbtna plavuti sta dve, papila (genitalna papila) je dobro razvita. Kamniti ostriž doseže dolžino 12,5 cm. Živi v gorskih potokih, običajno se skriva pod kamni, ličinke kamnitih muh in druge reofilne vrste pa služijo kot hrana. Verjetno jo že lahko pripišemo ogroženi vrsti, saj so gradnja jezov, krčenje gozdov, uporaba zemljišč za kmetijske pridelke in onesnaževanje vode s kemikalijami močno spremenili ekološke razmere v njenih habitatih. Zmanjševanju njegovega števila niso pripomogli samo abiotski dejavniki, temveč tudi poslabšanje konkurenčnih odnosov z nekaterimi uharicami in krapi, ki so se izkazale za bolj prilagojene spremenjenim razmeram..